Varenie sme si skomplikovali sami!

Autor: Miroslav Žiak | 11.11.2016 o 11:46 | Karma článku: 5,15 | Prečítané:  1348x

Ak ste náhodou niekedy dostali nápad otvoriť si reštauráciu, v ktorej budete variť najrôznejšie svetové jedlá a zarobíte na jedinečnosti vášho menu, asi ste zistili, že to nebude také „easy“. 

A ak ste nebodaj ešte aj nakukli do príslušnej výhlášky (533/2007), tipujem, že ste od svojho skvelého nápadu upustili. Alebo ste sa zmierili s každodennými kontrolami z hygieny a platením pokút. Na Slovensku je to tak. Ale prečo počúvame o zákaze tatarákov, zakáze suis-vide (nízkoteplotné varenie vo "vákuu"), ale zájdeme za prvú hranicu a bez problémov nám ich ponúknu?

Háčik je v tom, že si sami kladieme polená pod nohy. Európska legislatíva je v tejto oblasti úplne dostatočná. Okrem Čechov stačí aj väčšine európskych krajín, nám však nie. My si ju ešte sprísňujeme o také zbytočnosti ako minimálnu teplotu pri príprave mäsa, čím sme si „odpálili“ tataráky (viac tu: http://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/434221/varit-podla-zakonov.html),  určili sme si minimálny čas medzi očistením a tepelnou úpravou zeleniny, čím sme skomplikovali už skomplikované. Skrátka, naša vyhláška sprísňuje európsku legislatívu.      

V Čechách hygienické požiadavky na výrobu potravín rieši predpis č. 137/2004. Pôvodný predpis bol novelizovaný vyhláškou č. 602/2006, ktorá stanovuje dôkladné postupy pri odoberaní vzoriek, avšak nie detailné teploty pri varení a časy prípravy a výdaja pokrmov. Väčšina Pôvodných ustanovení bola zrušená a nahradená Nariadením EP a Rady č.852/2004.

Niekto by mohol argumentovať, že sa v Čechách po zjemnení legislatívy zvýšil počet hnačkových ochorení z potravín, preto prikladám ilustračný graf:


Z grafu jasne vyplýva, že Európska legislatíva je dostačujúca na udržanie zdravej populácie bez zvýšenej miery ochorení z potravy! Pričom zároveň  uľahčuje a modernizuje slovenskú gastronómiu. Čo teda našim zákonodarcom bráni v zrušení týchto nezmyslov? 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Keď Slovensko ostatným len zamávalo

Mečiar napĺňal učenie: Ak nás nechcú na Západe, pôjdeme na Východ.

TECH

Ako sa rozprávať s popieračmi vedy cez Vianoce a nehádať sa

Skúste sa zdržať okamžitého menovania a faktov.


Už ste čítali?