Varenie sme si skomplikovali sami!

Autor: Miroslav Žiak | 11.11.2016 o 11:46 | Karma článku: 4,77 | Prečítané:  1292x

Ak ste náhodou niekedy dostali nápad otvoriť si reštauráciu, v ktorej budete variť najrôznejšie svetové jedlá a zarobíte na jedinečnosti vášho menu, asi ste zistili, že to nebude také „easy“. 

A ak ste nebodaj ešte aj nakukli do príslušnej výhlášky (533/2007), tipujem, že ste od svojho skvelého nápadu upustili. Alebo ste sa zmierili s každodennými kontrolami z hygieny a platením pokút. Na Slovensku je to tak. Ale prečo počúvame o zákaze tatarákov, zakáze suis-vide (nízkoteplotné varenie vo "vákuu"), ale zájdeme za prvú hranicu a bez problémov nám ich ponúknu?

Háčik je v tom, že si sami kladieme polená pod nohy. Európska legislatíva je v tejto oblasti úplne dostatočná. Okrem Čechov stačí aj väčšine európskych krajín, nám však nie. My si ju ešte sprísňujeme o také zbytočnosti ako minimálnu teplotu pri príprave mäsa, čím sme si „odpálili“ tataráky (viac tu: http://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/434221/varit-podla-zakonov.html),  určili sme si minimálny čas medzi očistením a tepelnou úpravou zeleniny, čím sme skomplikovali už skomplikované. Skrátka, naša vyhláška sprísňuje európsku legislatívu.      

V Čechách hygienické požiadavky na výrobu potravín rieši predpis č. 137/2004. Pôvodný predpis bol novelizovaný vyhláškou č. 602/2006, ktorá stanovuje dôkladné postupy pri odoberaní vzoriek, avšak nie detailné teploty pri varení a časy prípravy a výdaja pokrmov. Väčšina Pôvodných ustanovení bola zrušená a nahradená Nariadením EP a Rady č.852/2004.

Niekto by mohol argumentovať, že sa v Čechách po zjemnení legislatívy zvýšil počet hnačkových ochorení z potravín, preto prikladám ilustračný graf:


Z grafu jasne vyplýva, že Európska legislatíva je dostačujúca na udržanie zdravej populácie bez zvýšenej miery ochorení z potravy! Pričom zároveň  uľahčuje a modernizuje slovenskú gastronómiu. Čo teda našim zákonodarcom bráni v zrušení týchto nezmyslov? 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Premiér ukázal svojim novým spojencom, že opovrhuje ich názormi

Rovnako ako Fico, aj Rezník bude len ťažko presviedčať demokratickú verejnosť, že sa zmenil.

EKONOMIKA

Minúta po minúte: Odborári opäť rokujú s Volkswagenom

Vyjednávanie trvá už niekoľko hodín.

KOMENTÁRE

Prečo na štrajku vo Volkswagene záleží

Nie každé číslo vypadne z analýz, mnohé je vecou dohody.


Už ste čítali?