Každé zariadenie spoločného stravovania potrebuje pre svoju prevádzku Prevádzkový poriadok, ktorý je možné vypracovať na základe podkladov z Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) a Príručku správnej hygienickej praxe (SVP), ktorá už nie je voľne dostupná na príslušných RÚVZ. Príručka správnej výrobnej praxe je celkom rozsiahly dokument, ktorý obsahuje napríklad informácie o príjme a skladovaní potravín, sanitačný program či systém HACCP.
RÚVZ momentálne nemá vlastnú príručku SVP a oficiálne ponúka externú. Tú spracovala súkromná firma (z 38 oslovených RÚVZ mi 17 odporučilo súkromnú firmu), ktorá sa na svojom webe chváli, že „ako jediná na Slovensku je certifikovaná Úradom verejného zdravotníctva ako príručka HACCP pre zariadenia spoločného stravovania“. To túto firmu stavia do ,,monopolného” postavenia. RÚVZ to šetrí robotu a komplikácie, no pýtam sa, prečo takúto príručku nemôže mať slovenský Úrad verejného zdravotníctva a následne bez poplatku či za symbolickú cenu by ho poskytovalo prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania?
Je to jednoduchá matematika: Firma sa na svojej stránke chváli 1 000 spokojnými zákazníkmi a tiež tým, že príručka upravuje pravidlá vo viac ako 1 500 prevádzkach. Príručka stojí 99 eur ročne, on-line verzia 30 eur. Tak si dáme do kalkulačky 1 500x 99 = 148 500 eur za 5 rokov fungovania firmy len za predaj príručky a následných 1 500 x 30 = 45 000 eur ročne za on-line verziu. Toto sú len základné príjmy, ktoré namiesto štátneho rozpočtu utekajú súkromníkovi. Kto vybral práve túto firmu? Prečo? To sa nevie.
Keďže však všetci vravia, že nikto nikoho nechce uprednostňovať, rozhodol som sa sám vypracovať takúto príručku HACCP pre reštaurácie a podať na schválenie Úradu verejného zdravotníctva. Rád by som ju potom bezplatne poskytol zariadeniam spoločného stravovania. A dám vám vedieť, ako som dopadol.