Tataráky fajn, no čo stejky?

Autor: Miroslav Žiak | 25.4.2017 o 14:08 | Karma článku: 3,23 | Prečítané:  776x

Určite si všetci spomínate na cirkus okolo tatárskeho bifteku, ktorý na jeseň spôsobil tatarákový festival.

Niektoré reštaurácie čelili pokutám za podávanie ,,ilegálneho“ pokrmu. Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky 533 z roku 2007, kde sa ešte stále píše podľa § 9 (2) „Na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov a nápojov: i) možno podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa“.

Našťastie na základe tlaku verejnosti, ale aj tlaku reštaurácií, sa konečne začalo konať. Podľa tejto správy, https://aktualne.atlas.sk/slovensko/spolocnost/gurmani-mozu-tesit-tatarak-bude-restauraciach-opat-podavat.html by sme sa mohli dočkať zmien ohľadom zmieňovanej vyhlášky a  tatárskeho bifteku už v polovici roka 2017.

Chcel by som ale upozorniť, že táto vyhláška sa netýka len tatárskych biftekov, ale ide v nej aj o stejky či novodobú prípravu mäsa metódou sous vide (https://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/434221/varit-podla-zakonov.html ), kde je potrebné, aby teplota pri príprave v jadre nepresiahla 55° C.  No vyhláška explicitne stanovuje podľa § 9 (3) c) „musí sa zabezpečiť, aby teplota pri tepelnom opracovaní všetkých častí mäsa bola najmenej 70° C dosiahnutá v jadre výrobku, pričom technologický proces nemá neprimerane zmeniť textúru a farbu mäsa“.

Na nezmyselnosť tejto vyhlášky a vrhanie našich prevádzkovateľov reštaurácií do gastronomického stredoveku čochvíľa upozorníme vo videu.

Doba sa mení, niektoré predpisy by sa mali tiež. Napríklad podľa príkladu z Česka. https://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/438443/varenie-sme-si-skomplikovali-sami.html

Podnikatelia v reštauračnom biznise dnes nemajú na ružiach ustlané.  Netreba ešte aj zbytočné predpisy. Nech sa trh postará o nekvalitu podávaných pokrmov, či hygienickú laxnosť pri prevádzkovaní reštaurácie.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Premiér ukázal svojim novým spojencom, že opovrhuje ich názormi

Rovnako ako Fico, aj Rezník bude len ťažko presviedčať demokratickú verejnosť, že sa zmenil.

EKONOMIKA

Minúta po minúte: Odborári opäť rokujú s Volkswagenom

Vyjednávanie trvá už niekoľko hodín.

KOMENTÁRE

Prečo na štrajku vo Volkswagene záleží

Nie každé číslo vypadne z analýz, mnohé je vecou dohody.


Už ste čítali?