Niektoré reštaurácie čelili pokutám za podávanie ,,ilegálneho“ pokrmu. Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky 533 z roku 2007, kde sa ešte stále píše podľa § 9 (2) „Na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov a nápojov: i) možno podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa“.
Našťastie na základe tlaku verejnosti, ale aj tlaku reštaurácií, sa konečne začalo konať. Podľa tejto správy, https://aktualne.atlas.sk/slovensko/spolocnost/gurmani-mozu-tesit-tatarak-bude-restauraciach-opat-podavat.html by sme sa mohli dočkať zmien ohľadom zmieňovanej vyhlášky a tatárskeho bifteku už v polovici roka 2017.
Chcel by som ale upozorniť, že táto vyhláška sa netýka len tatárskych biftekov, ale ide v nej aj o stejky či novodobú prípravu mäsa metódou sous vide (https://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/434221/varit-podla-zakonov.html ), kde je potrebné, aby teplota pri príprave v jadre nepresiahla 55° C. No vyhláška explicitne stanovuje podľa § 9 (3) c) „musí sa zabezpečiť, aby teplota pri tepelnom opracovaní všetkých častí mäsa bola najmenej 70° C dosiahnutá v jadre výrobku, pričom technologický proces nemá neprimerane zmeniť textúru a farbu mäsa“.
Na nezmyselnosť tejto vyhlášky a vrhanie našich prevádzkovateľov reštaurácií do gastronomického stredoveku čochvíľa upozorníme vo videu.
Doba sa mení, niektoré predpisy by sa mali tiež. Napríklad podľa príkladu z Česka. https://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/438443/varenie-sme-si-skomplikovali-sami.html
Podnikatelia v reštauračnom biznise dnes nemajú na ružiach ustlané. Netreba ešte aj zbytočné predpisy. Nech sa trh postará o nekvalitu podávaných pokrmov, či hygienickú laxnosť pri prevádzkovaní reštaurácie.