EKO, BIO! Žeby len marketing?

Autor: Miroslav Žiak | 2.5.2017 o 14:00 | Karma článku: 5,01 | Prečítané:  992x

Určite sa väčšina z vás stretla s pojmom BIO alebo aj s menej známym EKO. Človek si povie, to znie dobre, no viete, čo to znamená?

Skúsme najprv trochu legislatívy. Označenie EKO a BIO v Európskom spoločenstve vymedzuje NARIADENIE RADY (ES) č. 834/2007 (http://www.mpsr.sk/index.php?navID=84&id=5498 ), kde sa dočítame veľa rôznych informácií, ktorým nie je ľahké porozumieť. Zamerajme sa na príklad v Článku 2 na Vymedzenie pojmov c) „ekologické, biologické“ - je „také, ktoré pochádza z ekologickej výroby alebo s ňou súvisí“. Zdá sa teda, že daná plodina je pestovaná alebo zviera je chované  bez použitia  ,,chémie”. To snáď dáva zmysel, nie?

Lenže v Článku 4 Celkové zásady (ekologická výroba sa zakladá na týchto zásadách) sa dočítame, že je prísne obmedzené používanie chemických syntetických vstupov na niektoré výnimočné prípady. V niektorých prípadoch teda je možné používať chemické syntetické vstupy? To je niečo ako redukčná diéta na báze jedenia koláčov.

Taktiež v Článku 6 sa dočítame, že  ekologická je výroba biopotravín z ekologických poľnohospodárskych zložiek okrem prípadov, keď nejaká zložka nie je na trhu k dispozícii v biokvalite. Áno, čítate správne, pokiaľ nejaká zložka nie je v biokvalite, jednoducho ju nahradíme za ,,nebiokvalitnou”.

Čo nám teda z toho vychádza? Ak ste čítali s porozumením,  je možné používať chemické syntetické vstupy, aj keď len v obmedzenej miere a taktiež je možné nahradiť BIO zložku ,,normálnou”  zložkou, ak tá BIO nie je práve k dispozícii.

No najväčší paradox prichádza v Článku 16 Produkty a látky používané v poľnohospodárstve a kritériá na ich povoľovanie. Tam sa píše, že komisia udeľuje výnimky na chemické látky, ktorými môžete na ochranu postrekovať rastliny, používať ich ako hnojivá či ako prostriedky na čistenie a dezinfekciu budov a zariadení používaných na rastlinnú výrobu vrátane skladovacích priestorov v poľnohospodárskom podniku.

Predstavujem si to asi takto:

Z toho jasne vyplýva, že ak nebudete postrekovať chemikáliami priamo jedlé časti rastlín a tieto ,,chemikálie”  patria k povoleným, máte EKO a BIO produkty. Čo na tom, že nie sú až tak BIO či EKO, ako by si človek myslel.

Máme na výber. Kupovať v obchodoch predražené výrobky s týmto označením alebo produkty od našich domácich pestovateľov či chovateľov.  Tí chovajú domácu hydinu či iné druhy mäsa alebo pestujú zeleninu a ovocie rokmi zaužívanými spôsobmi. Uľahčime zákony pre takýchto pestovateľov a  výrobcov potravín a získame pravé slovenské rokmi overené EKO a BIO.

O tom, ako a kto kontroluje tieto farmy, budem písať v nasledujúcom blogu.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Keď Slovensko ostatným len zamávalo

Mečiar napĺňal učenie: Ak nás nechcú na Západe, pôjdeme na Východ.

TECH

Ako sa rozprávať s popieračmi vedy cez Vianoce a nehádať sa

Skúste sa zdržať okamžitého menovania a faktov.


Už ste čítali?