EKO, BIO! Žeby len marketing?

Autor: Miroslav Žiak | 2.5.2017 o 14:00 | Karma článku: 4,92 | Prečítané:  897x

Určite sa väčšina z vás stretla s pojmom BIO alebo aj s menej známym EKO. Človek si povie, to znie dobre, no viete, čo to znamená?

Skúsme najprv trochu legislatívy. Označenie EKO a BIO v Európskom spoločenstve vymedzuje NARIADENIE RADY (ES) č. 834/2007 (http://www.mpsr.sk/index.php?navID=84&id=5498 ), kde sa dočítame veľa rôznych informácií, ktorým nie je ľahké porozumieť. Zamerajme sa na príklad v Článku 2 na Vymedzenie pojmov c) „ekologické, biologické“ - je „také, ktoré pochádza z ekologickej výroby alebo s ňou súvisí“. Zdá sa teda, že daná plodina je pestovaná alebo zviera je chované  bez použitia  ,,chémie”. To snáď dáva zmysel, nie?

Lenže v Článku 4 Celkové zásady (ekologická výroba sa zakladá na týchto zásadách) sa dočítame, že je prísne obmedzené používanie chemických syntetických vstupov na niektoré výnimočné prípady. V niektorých prípadoch teda je možné používať chemické syntetické vstupy? To je niečo ako redukčná diéta na báze jedenia koláčov.

Taktiež v Článku 6 sa dočítame, že  ekologická je výroba biopotravín z ekologických poľnohospodárskych zložiek okrem prípadov, keď nejaká zložka nie je na trhu k dispozícii v biokvalite. Áno, čítate správne, pokiaľ nejaká zložka nie je v biokvalite, jednoducho ju nahradíme za ,,nebiokvalitnou”.

Čo nám teda z toho vychádza? Ak ste čítali s porozumením,  je možné používať chemické syntetické vstupy, aj keď len v obmedzenej miere a taktiež je možné nahradiť BIO zložku ,,normálnou”  zložkou, ak tá BIO nie je práve k dispozícii.

No najväčší paradox prichádza v Článku 16 Produkty a látky používané v poľnohospodárstve a kritériá na ich povoľovanie. Tam sa píše, že komisia udeľuje výnimky na chemické látky, ktorými môžete na ochranu postrekovať rastliny, používať ich ako hnojivá či ako prostriedky na čistenie a dezinfekciu budov a zariadení používaných na rastlinnú výrobu vrátane skladovacích priestorov v poľnohospodárskom podniku.

Predstavujem si to asi takto:

Z toho jasne vyplýva, že ak nebudete postrekovať chemikáliami priamo jedlé časti rastlín a tieto ,,chemikálie”  patria k povoleným, máte EKO a BIO produkty. Čo na tom, že nie sú až tak BIO či EKO, ako by si človek myslel.

Máme na výber. Kupovať v obchodoch predražené výrobky s týmto označením alebo produkty od našich domácich pestovateľov či chovateľov.  Tí chovajú domácu hydinu či iné druhy mäsa alebo pestujú zeleninu a ovocie rokmi zaužívanými spôsobmi. Uľahčime zákony pre takýchto pestovateľov a  výrobcov potravín a získame pravé slovenské rokmi overené EKO a BIO.

O tom, ako a kto kontroluje tieto farmy, budem písať v nasledujúcom blogu.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Premiér ukázal svojim novým spojencom, že opovrhuje ich názormi

Rovnako ako Fico, aj Rezník bude len ťažko presviedčať demokratickú verejnosť, že sa zmenil.

EKONOMIKA

Minúta po minúte: Odborári opäť rokujú s Volkswagenom

Vyjednávanie trvá už niekoľko hodín.

KOMENTÁRE

Prečo na štrajku vo Volkswagene záleží

Nie každé číslo vypadne z analýz, mnohé je vecou dohody.


Už ste čítali?