reklama

Predaj z dvora – áno ale nie všetko!

Väčšina z vás sa už asi stretla s pojmom PREDAJ Z DVORA. Ide o relatívne jednoduchý spôsob hospodárenia a následného predaja, no nebolo by to Slovensko, keby to nemalo háčik...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Aký háčik, pýtate sa. Čo by mohlo byť komplikované na predaji z dvora? Mám malú farmu, dopestujem či dochovám a následne predám. Jednoduché, nie?

Z určitého pohľadu áno – stačí byť registrovaný na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, ba dokonca stačí byť len fyzická osoba a môžete predávať. Tým pádom nie je potrebné zakladať živnosť, nemusíte mať status samostatne hospodáriaceho roľníka či platiť účtovníka. Zatiaľ to všetko znie skvelo. Problém však nastáva, keď by ste chceli predávať väčšie množstvá, ako je dané zákonom či nebodaj by ste chceli robiť nejaký zložitejší produkt, ako napríklad tvaroh prípadne lúpané alebo vykôstkované ovocie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pekne poporiadku: Podľa legislatívy sa predaj z dvora vzťahuje len na prvovýrobu. To by z určitého hľadiska dávalo zmysel, keďže pri pestovaní zeleniny či ovocia nemusíte sledovať a zaznamenávať časy, resp. teploty pri spracovaní, ako určuje správna výrobná prax pri väčších potravinárskych prevádzkach. Ale háčik je v tom, že podľa Nariadenia vlády 100/2006 sa môžu predávať aj niektoré spracované produkty (napr. sirupy, zeleninové šťavy, lokše, pagáče, ale aj kvasená kapusta, lekvár alebo kompót), samozrejme len v určitých NIEKÝM stanovených množstvách za rok.

Potom je namieste otázka, na základe čoho sa predaj z dvora na niektoré produkty povoľuje a na niektoré nie. Prečo sa predaj z dvora nevťahuje aj na operácie ako:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • výroba syra, tvarohu a masla na farme;

  • filetovanie rýb;

  • krájanie, lúpanie a balenie zeleniny;

  • balenie a triedenie vajec;

  • príprava ovocnej šťavy;

  • výroba klobás, párkov a iných mäsových výrobkov.

Povolenie aj týchto potravinárskych výrobkov by uvítal nejeden malý farmár. Z predaja vyrobeného produktu, napríklad domáceho masla, je predsa väčší zisk, ako z predaja mlieka. Nehovoriac o syre, ktorý je výborný predajný artikel.

Kompetentní zrejme hľadia na zdravotný aspekt, no logicky každý farmár je zodpovedný za to, čo predáva a osobne nepoznám farmára, ktorý by si chcel pokaziť svoje meno zámerným spôsobením epidémie.

Preto aj týmto blogom žiadam zodpovedných, aby sa zamysleli a prehodnotili pridanie týchto potravinárskych komodít do zoznamu povolených potravín na predaj z dvora a taktiež aby zvýšili množstvá potravín, ktoré by bolo možné predávať z dvora.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Legislatíva:

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu