reklama

Legálny tatarák je vlastne ilegálny alebo Kde udělali soudruzi chybu?

Dočkali sme sa. Všade spomínaný, svojho času zakázaný a verejnosťou dopytovaný tatársky biftek má byť od 1. júna 2017 konečne legálny, ale v niečom je predsa háčik.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Zelená pre tatarák je určite veľký krok pre našu gastronómiu smerom ku kvalite podávaných jedál v reštauráciách. Ak nechceme byť len krajinou vyprážaných syrov a hranolčekov, novela vyhlášky 533/2007 je zásadný prelom v našej gastronómii. Všetko to odštartoval Tatarákový festival v septembri minulého roka. Viac o tom som písal TU.

Od tohto ,,škandálu,“ sme v strane SaS, ale aj ako jednotlivci podnikli niekoľko krokov ku zlepšeniu stavu, ktorý nastal. Ešte 19. októbra minulého roka sa môj kolega, poslanec NR SR Vladimír Sloboda pýtal na hodine otázok ministra zdravotníctva Tomáša Druckera ohľadom nezmyselnosti vyhlášky 533/2007 (TU), čo otvorilo diskusiu a následnú novelizáciu vyhlášky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Slovensku je to však zvyčajne tak, že keď sa niečo robí, tak sa to nerobí poriadne. To znamená, že novela mala zahŕňať explicitne len tatárske bifteky (teda prípravu jedál len zo surového mäsa) a na ostatné nezrovnalosti sa akosi pozabudlo. Napríklad na prípravu stejkov alebo modernú prípravu pokrmov sous vide či sushi, ktoré neboli obsiahnuté v pripravovanej novele. Viac som o tom písal TU. Ale najväčším paradoxom je to, že vo vyhláške je ešte stále explicitne uvedené v §9 bod i) – možno podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa, a o dva body nižšie v §9 bod k) sa píše: možno podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov a pokrmy z čiastočne tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov len v prevádzkach verejného stravovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak ste nezachytili pointu, tak háčik je v tom, že v bode i) sa píše len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa a o dva body nižšie v ,,novom“, bode je už možné podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, čiastočne spracovaného mäsa, atď.

Kto tvoril novelu vyhlášky, keď ponechal takéto protichodné body? A ktorý z týchto bodov je vlastne teraz v platnosti? Môže nastať situácia, že reštaurácia dostane pokutu „len“ za písmeno i) a o dva body im bude pokuta odpustená? Legislatívci z ministerstva zdravotníctva sú tak zavalení pomocou pre naše zdravotníctvo a prípravou Ficovej žatvy, že im takáto drobnosť žiaľ unikla a zrejme bod i) zabudli vyhodiť.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  167x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu