Ak áno a radi by ste ho aj predávali, no nemáte na potrebnú ,,hygienickú” investíciu, mám pre vás jeden nápad.
Ak by ste takto vyrobený syr chceli predávať ľuďom, musíte spĺňať prísne hygienické kritériá, ktoré už len z legislatívnej stránky stoja veľa eur. A k tomu prirátajte technologickú či stavebnú investíciu, ktorú je potrebné vykonať na splnenie noriem a tiež uspokojenie úradníkov.
Vieme, že na syr sa nevzťahuje predaj z dvora, ako som písal v jednom z mojich predošlých blogov. Preto by musela byť vaša prevádzka zaregistrovaná na všetkých príslušných úradoch a musela by spĺňať všetky spomínané podmienky.
Hovoríte si načo? Veď váš syr robíte už roky a jedia ho celé generácie bez akýchkoľvek problémov.Dokonca by sa dalo povedať, že toto je originál Bio syr, keďže sa vaše kozy či ovce pasú len na tráve. Vy by ste však v prípade legálneho predaja museli spĺňať pri výrobe prísne hygienické kritéria, aké majú veľké mliekarne...
Áno, súhlasím, je to nezmysel, a preto som sa inšpiroval starším príbehom o Čechovi, ktorý nezmyselnosť hygienických nariadení obišiel jednoduchým trikom. Svoj syr začal predávať ako krmivo pre zvieratá.
To by na Slovensku mohol byť problém, keďže aj krmivá musia spĺňať určité kritériá, a preto by bola cesta k ,,legálnemu“ predaju ešte rafinovanejšia. Predávať váš syr trebárs ako jed na potkany. Áno, je to pritiahnuté za vlasy, no ľudia, ktorí váš výrobok poznajú, si ho radi kúpia a vy môžete veselo predávať. Bez akýchkoľvek moderných hygienických opatrení, ktoré stoja nemalé peniaze.