Určite nechcem obviňovať slovenských prevádzkovateľov reštaurácií či kuchárov z úmyselného ,,polotovarového“ varenia. Problém je však niekde inde. V odporúčaní našich kontrolórov.
Pri mojich potulkách Slovenskom a debatách s prevádzkovateľmi zariadení spoločného stravovania som sa niekoľkokrát stretol s ich sťažovaním sa na kontrolórov, ktorí ochotne odporúčajú pre bezproblémové kontroly pripravovať pokrmy z polotovarov.
Z toho mi vyplýva, že mentálny svet niektorých našich úradníkov je vzdialený stovky kilometrov od západných trendov. Napríklad vo Francúzsku v roku 2014 prijali zákon, ktorým prikazujú reštauráciám na jedálnom lístku uvádzať pôvod jedla. Inými slovami, zákazník sa dozvie, či je dané jedlo vyrobené podomácky alebo je pripravované z kúpených polotovarov.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o byrokratické zaťaženie, no pre zlepšenie slovenskej gastronómie a kvality jedál by tento krok bol neporovnateľne prijateľnejší v porovnaní s inými nariadeniami. Preto by som navrhol zmenu 2 za 1, čo znamená, že by nasledovalo zrušenie 2 zbytočných príkazov a zavedenie jedného zlepšenia pre zákazníka.
Mimochodom, poznáte aj vy zákony či nariadenia, ktoré komplikujú život prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania alebo sú len nástroj na vymáhanie pokút? Podeľte sa s nimi o ne v diskusii.