Každý z vás, ktorý pracoval alebo pracuje ako čašník, sa stretol s niečím, čo oficiálne nazývame odborná spôsobilosť pre vykonávanie epidemiologicky závažných činností alebo jednoduchšie, hygienické minimum.
Táto spôsobilosť má, samozrejme, zmysel pre čašníkov, ktorí pracujú v reštauráciách a dennodenne prichádzajú do kontaktu s pokrmami. Ale čo takí čašníci alebo čašníčky v herniach? Podľa slovenskej legislatívy aj oni musia mať hygienické minimum absolvované.
Pre nezasvätených pár slov o hygienickom minime: Kurz epidemiologicky závažných činností trvá jeden deň a na konci je potrebné úspešne spraviť test. Absolventi kurzu musia ovládať teploty a časy pripravovaných pokrmov, základy systému HCCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), vysledovateľnosť potravín, prevádzkový poriadok a iné, pre niektoré skupiny povolaní často nepotrebné informácie. Samozrejme, na Slovensku nič nie je zadarmo. Vydanie certifikátu pre základné hygienické minimum stojí 50 eur.
Preto je namieste otázka, či je opodstatnené, aby takéto hygienické minimum mali aj čašníci, často krupiéri v herniach v jednej osobe. Alebo napríklad aj takí maséri.
Aký je váš názor: Bolo by vhodné kategorizovať jednotlivé povolania a znížiť ich nároky na absolvovanie hygienického minima, poprípade u niektorých povolaní aj vypustiť nutnosť absolvovania tohto kurzu?
Ak máte ďalšie podnety na zlepšenie slovenskej legislatívy v potravinárskej oblasti, neváhajte ma, prosím, kontaktovať na adrese miroslav.ziak@strana-sas.sk. Ďakujem.