Zrejme ste už niečo čítali o predaji z dvora, respektíve predaji z prebytku vypestovanej zeleniny či ovocia z vašej záhradky alebo malej farmy. A teraz si predstavte, že s týmto vedomím idete na najbližšiu tržnicu a vyberáte si chutné ovocie a zeleninu. Pri pohľade na rajčiny rovnakého tvaru sa však zrazu zamyslíte. Paprika, jablká, atď. sú akosi normované. Poviete si, farmár mal asi dobrý rok, no, bohužiaľ, pravda je často úplne inde.
Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. Téme sa dlhodobo venuje PatrikLinhart alias potravinový kritik a reportáž o tom odvysielali už aj médiá. Asi v 80 % prípadoch predávajúcich ide o tzv. zeleninových vekslákov. Za nízke sumy odoberajú„odpadovú“ zeleninu , ktorá nevyhovela požiadavkám veľkých obchodných reťazcov a následne ju predávajú na tržniciach po Slovensku. Dochádza tým nielen k daňovým únikom, ale aj k obrovskému podvodu na ľuďoch.
Čo je ešte horšie, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS)Jozef Bírešo tomto probléme vie, no bohužiaľ nekoná. S výhovorkou, že oni nemajú páky na zastavenie veksláckeho predaja. Veterinárna a potravinová správa pritom má zákonom jasne stanovené právomoci pri výkone kontroly a tiež právomoci udeľovania sankcií. Prečo šéfŠVPStakéto vážne porušenia legislatívy toleruje? Čo ho motivuje, že potravinovým vekslákom kryje chrbát?
To mu nevadí, že sa predáva „odpad“ za cenu kvalitnej doma vypestovanej zeleniny, ovocia?Navyše takíto veksláci vytláčajú reálnych pestovateľov z tržníc, cenou aj počtom.
Ako sa brániť?
Vždy sledujte spôsob zabalenia potraviny. Často sa stáva, že veksláci sú natoľko leniví, že ani nevybalia potravinu z pôvodného zahraničného obalu. Sledujte tiež drobné znečistenie od hlinyalebo objem predávaných produktov. Reálni farmári predávajúci z dvora nemajú výber svojich produktov ako zo zelovocu.V neposlednom rade vždy môžete vyskúšať chuť danej potraviny. Sami zistíte, aký je obrovský rozdiel medzi kupovanou rajčinou z hypermarketu a doma vypestovanou, sladkou, krvavo červenou rajčinou.