Podľa slovenskej legislatívy rozdeľujeme šunku do troch druhov:
1) šunka špeciál, ktorá obsahuje najmenej 16 % hmotnosti čistých svalových bielkovín;
2) šunka výberová, ktorá obsahuje najmenej 13 % hmotnosti čistých svalových bielkovín;
3) šunka štandard, ktorá obsahuje najmenej 10 % hmotnosti čistých svalových bielkovín.
Je veľmi dôležité, že kvalita šunky sa nerozdeľuje podľa obsahu mäsa, ale podľa obsahu čistých svalových bielkovín. Rozdiel je najmä v tom, že k pojmu mäso podľa európskej legislatívy zaraďujeme aj tukovú zložku, šľachy, krv či dokonca jedlé vnútornosti (explicitne je v európskej legislatíve uvedené, že mäso znamená jedlé časti zvierat vrátane krvi). Preto buďte pri výbere šunky veľmi obozretní a nenechajte sa zlákať informáciou o podiele mäsa v produkte. Samozrejme, vždy je lepšie, keď šunka obsahuje čo najväčší podiel mäsa, no teraz už viete, čo všetko to vlastne môže znamenať.
Ďalšou pre vás dôležitou informáciu je, že pri výrobe šunky špeciál a šunky výberovej nemožno použiť vlákninu a nemäsovú bielkovinu. Inak povedané: ak hľadáte kvalitu v podobe mäsovej šunky a nechcete platiť za sóju alebo múku v produkte, hľadajte šunku špeciál a šunku výberovú.
Verím, že tento krátky článok Vám pomohol aspoň čiastočne sa zorientovať v zložitom svete šuniek a aj vďaka nemu pri zajtrajšom nákupe siahnete po skutočnej a kvalitnej. Pretože informovanosť je veľmi dôležitá na ceste k zlepšeniu kvality dovážaných, ale aj na Slovensku vyrábaných potravín.