Podľa európskych zákonov musí mäso spĺňať určité požiadavky. Ak si chcete byť istý, čo kupujete, sledujte vždy etiketu ešte pred kúpou. Lebo sa vám môže stať, že kúpená šunka vlastne šunka nie je. Mäso, ktoré sa tvári ako kvalitný orech, totiž môže byť pozliepanec zo zvyškov rôznych kusov mäsa. Európske zákony toto nezakazujú.
Takéto mäso však musí byť označené – „zo spájaných kusov mäsa“. Je to vtedy, keď síce môže vzbudzovať dojem, že je vyrobené z celistvého kusa mäsa, ale v skutočnosti pozostáva z rôznych kusov spojených navzájom inými zložkami (vrátane prídavných látok, potravinárskych enzýmov) alebo inými prostriedkami.
Preto vám odporúčam, buďte obozretní pri výbere obľúbenej veľkonočnej pochúťky a nenechajte sa zlákať cenou a pekným vzhľadom. A najmä, pozorne vždy čítajte etiketu. Ušetríte si nervy a prípadné sklamanie z rozvarenej a rozpadnutej „šunky“, ktorá vám môže pokaziť radosť zo sviatkov.
PS: Spolu s mojou kolegyňou Jarkou Halgašovou (tímlíderkou SaS pre pôdohospodárstvo) sme navštívili niekoľko potravinárskych prevádzok a svoje zistenia vám prinášame v našich blogoch. Toto bol prvý z nich.
Prečítajte si aj: Komentár od Jarky Halgašovej, tímlíderky SaS pre pôdohospodárstvo a potravinárstvo.