Samozrejme, najideálnejším spôsobom je zdravý životný štýl v podobe zdravej výživy, športu a pravidelného saunovania. Možno však v dnešnej hektickej dobe nemáte čas na takúto zdravotnú prípravu, a preto je na čase siahnuť po vitamínoch.
Pre naštartovanie imunitného systému je ideálny vitamín C. V kombinácii so zinkom ide o najúčinnejšiu metódu, ako zabrániť častým ochoreniam.
Vitamín C má aj iné, veľmi prospešné vlastnosti v podobe antioxidantov voľných radikálov (spomaľuje starnutie), znižuje možnosť výskytu srdcovo-cievnych ochorení, je dôležitou súčasťou pri syntéze karnitínu, dopamínu a kolagénu, ktorý dodáva pokožke pružnosť, pevnosť a stará sa o dobrý stav zubov a ďasien. V neposlednom rade sa zúčastňuje metabolizmu železa, kyseliny listovej a niektorých aminokyselín, a tiež chráni organizmus pred záťažou ťažkými kovmi.
Príkladom môže byť cigaretový dym, ktorý obsahuje olovo. „Céčko“ tieto ťažké kovy viaže na seba, čím zabezpečí ich jednoduchšie vyplavenie preč z tela. Vitamín C zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Nabudením bielych krviniek pomáha ničiť baktérie a vylučovať potrebné protilátky chrániace imunitný systém. Týmto procesom zabraňuje infekciám prerásť do väčších rozmerov a nabudzuje interferóny, ktoré chránia organizmus pred vírusovými infekciami.
O prospešnosti vitamínu C zrejme niet pochýb, avšak ako ho čo najlepšie konzumovať? Osobne preferujem čistý prášok kyseliny L-askorbovej (čistý vitamín C), ktorý si nasypem do fľašky a popíjam celý deň. Je to najlacnejší a zaručený spôsob, ako prijímať „céčko“ v správnom množstve celý deň.
Odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí 75 – 150 mg, no v zimných obdobiach, v čase výskytu chrípkových ochorení alebo v stresujúcich situáciách sa môže hodnota príjmu zvýšiť aj 10- násobne. Pri prílišnom zvýšení dávky ho jednoducho vylúčite z tela močom.
Ak chcete v zimných mesiacoch udržať dostatočný príjem vitamínu zo stravy, ideálnou potravinou na to je kvasená kapusta. Ale nie tepelne upravená, pretože vitamín C je termolabilný, čo znamená, že sa rozkladá pri teplote nad 50 °C. Ďalším výborným zdrojom sú prekvapivo zemiaky. Ale pozor, dôležitá je ich príprava. Najlepšie je zemiaky vložiť rovno v šupke do vriacej vody a variť len po dobu ich zmäknutia. Dlhšia tepelná úprava vedie k rozkladu vitamínu alebo k jeho vyplaveniu.
Prajem vám, aby ste tieto dni prežili v zdraví, bez zbytočných stresov a nezabúdajte na pravidelný prísun vitamínov.