V Srbsku zažili šok zo slovenských predpisov

Autor: Miroslav Žiak | 30.4.2018 o 10:10 | Karma článku: 6,42 | Prečítané:  2518x

Ak čítate moje blogy, asi viete, že moje postoje v oblasti hygieny potravín sú miernejšie a liberálnejšie, ako predstavuje naša legislatíva. Pre rozšírenie znalostí a obzorov som vycestoval aj mimo Európsku úniu. 

 

Na začiatok jeden fakt: takzvaný Gold-plating, teda sprísňovanie európskej legislatívy v oblasti hygieny potravín v gastronómii na Slovensku je markantný. Drvivá väčšina členských štátov západnej, ale aj východnej Európy má prijatú európsku legislatívu. My na Slovensku si sprísňujeme a komplikujeme, čo sa dá. Tejto téme som sa venoval v niekoľkých blogoch.

Pre rozšírenie si poznatkov, ako to funguje aj v iných krajinách mimo EÚ som sa rozhodol vycestovať do zahraničia. Konkréte tam, kde sa ľahko dorozumieme, a kde je nám to blízke – do „slovenskej“ Vojvodiny v Srbsku. V tejto oblasti sa stretnete s ľubozvučnou starou slovenčinou.  Mám tam dokonca niekoľkých bývalých spolužiakov z vysokej školy, preto komunikácia a odbornosť priateľov nebol najmenší problém.

Výsledky hovoria jasnou rečou. Pre mojich kolegov bol priam šok, keď som im predstavil, čo všetko musí spĺňať taký prevádzkovateľ gastronomického zariadenia na Slovensku. Od hygienického minima pre krupiéra, prevádzkového poriadku alebo správnej výrobnej praxe pre jednotlivú prevádzku.

Musím povedať, že aj bez týchto – podľa môjho názoru nie až tak potrebných – dokumentov boli všetci obyvatelia Vojvodiny úplne zdraví. Hoci konzumovali v zariadeniach s (podľa slovenskej legislatívy) nespĺňajúcimi hygienickými predpismi.  

PS: Nič sa nestalo ani mne, konzumentovi z najprísnejšej legislatívno-gastronomickej krajiny. J

Prikladám ešte pár fotiek z cesty v Srbsku.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde rozplietame mafiánsky štát

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.


Už ste čítali?