reklama

Ak raz ochutnáte kváskový chlieb, iný už jesť nebudete. Má to však jeden háčik

O kváskovom chlebe ste už zrejme počuli. Viete však, ako sa taký chlieb pripravuje a najmä, aký je rozdiel v porovnaní s normálnym chlebom? Tých rozdielov je hneď niekoľko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe je bežné pripravovať chlieb pomocou droždia. Kocka droždia, ako ju všetci poznáme, je vlastne zhluk kvasiniek rodu Saccharomyces cerevisiae, známych aj pri procese kvasenia alkoholu. Tieto kvasinky metabolizujú („papajú“) cukry a z nich ,,vyrábajú,“ etanol. Pri pečive (chlebe) nám spôsobujú to, že sa nám náš produkt krásne „nadýcha“ . To je spôsobené uvoľňovaním plynu oxidu uhličitého do cesta pri procese kvasenia. Spomeniete si na oxid uhličitý pri kvasení, keď prekrojíte bochník chleba a nájdete v ňom veľké diery. Proces kvasenia prebieha vďaka pridaniu droždia len niekoľko hodín, či minút.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na rozdiel od chleba s použitím droždia poznáme chlieb kváskový. Rozdiel je najmä v tom, že sa nepoužíva droždie.Objem sa získava z kvásku, ktorý je zmesou vody a múky a je ponechaný na určitý čas si ,žiť svojím životom. To znamená, že kvasné procesy prebiehajú len na základe mikroorganizmov, ktoré sú prítomné v ovzduší, múke alebo vode. Po vyrobení takéhoto kvásku sa vždy odoberie len určitá časť a pridáva sa miesto droždia do chlebovej zmesi.

Možno sa pýtate, prečo to takto detailne rozpisujem? Nuž preto, lebo slovenská legislatíva nepozná pojem kváskový chlieb a veľa výrobcov pri označení kváskový chlieb používa droždie, čo je vo vážnom rozpore s tým, ako by sa mal takýto chlieb pripravovať! Takéto klamlivé označovanie spôsobuje klamanie zákazníka a naši kontrolóri nemajú žiadne páky, aby takémuto klamaniu mohli zabrániť. Lebo kto skúsil pravý kváskový chleba, nebude chcieť iný.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu