Nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe je bežné pripravovať chlieb pomocou droždia. Kocka droždia, ako ju všetci poznáme, je vlastne zhluk kvasiniek rodu Saccharomyces cerevisiae, známych aj pri procese kvasenia alkoholu. Tieto kvasinky metabolizujú („papajú“) cukry a z nich ,,vyrábajú,“ etanol. Pri pečive (chlebe) nám spôsobujú to, že sa nám náš produkt krásne „nadýcha“ . To je spôsobené uvoľňovaním plynu oxidu uhličitého do cesta pri procese kvasenia. Spomeniete si na oxid uhličitý pri kvasení, keď prekrojíte bochník chleba a nájdete v ňom veľké diery. Proces kvasenia prebieha vďaka pridaniu droždia len niekoľko hodín, či minút.
Na rozdiel od chleba s použitím droždia poznáme chlieb kváskový. Rozdiel je najmä v tom, že sa nepoužíva droždie.Objem sa získava z kvásku, ktorý je zmesou vody a múky a je ponechaný na určitý čas si ,žiť svojím životom. To znamená, že kvasné procesy prebiehajú len na základe mikroorganizmov, ktoré sú prítomné v ovzduší, múke alebo vode. Po vyrobení takéhoto kvásku sa vždy odoberie len určitá časť a pridáva sa miesto droždia do chlebovej zmesi.
Možno sa pýtate, prečo to takto detailne rozpisujem? Nuž preto, lebo slovenská legislatíva nepozná pojem kváskový chlieb a veľa výrobcov pri označení kváskový chlieb používa droždie, čo je vo vážnom rozpore s tým, ako by sa mal takýto chlieb pripravovať! Takéto klamlivé označovanie spôsobuje klamanie zákazníka a naši kontrolóri nemajú žiadne páky, aby takémuto klamaniu mohli zabrániť. Lebo kto skúsil pravý kváskový chleba, nebude chcieť iný.