reklama

Registrovaní včelári sú diskriminovaní. Nemôžu predávať lesný med

Vedeli ste, že lesný med je vlastne medovicový? A vedeli ste, že lesný med sa na Slovensku ani nemôže označovať ako lesný? Vysvetlenia sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Bežný spotrebiteľ pozná niekoľko druhov medu. Od kvetového cez agátový alebo lesný. Lenže to by nebolo Slovensko a naša veterinárna a potravinová správa, aby to bolo také jednoduché. Podľa našich byrokratov a najmä ich vyhlášky MPRV 41/2012 sa med môže označovať ako:

1.Med kvetový alebo med z nektáru je med získavaný z nektáru rastlín.

2.Med medovicový je med získavaný prevažne z výlučkov živých častí rastlín a z výlučkov hmyzu cicajúceho rastliny (Hemiptera) na živých častiach rastlín.

3.Med zmiešaný je med pochádzajúci z medu kvetového a medu medovicového bez výraznej prevahy jedného z nich.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4.Med vytočený je med získavaný odstreďovaním odviečkovaných plástov bez plodu včiel.

5.Med lisovaný je med získavaný lisovaním plástov bez plodu včiel s použitím alebo bez použitia zahriatia nepresahujúceho 45 °C.

Všetci poznáme najmä med kvetový, ale všeobecne je medzi ľuďmi obľúbený med lesný. Ako vidíte, ide však o nesprávne pomenovanie.Registrovaní včelári ho totiž musia označovať ako med medovicový. Je charakteristický tým, že je bohatší na minerálne látky a vitamíny, ale je aj ťažšie stráviteľný. Preto sa neodporúča konzumovať ľuďom s ťažkosťami trávenia a malým deťom.

Slovenská legislatíva spôsobuje, že registrovaní včelári sú diskriminovaní, keďže malí neregistrovaní včelári vedia ľudom vo svojom okolí predať síce totožný med (medovicový), no lepšie znejúci pod názvom lesný. Preto bolo mojím cieľom týmto blogom rozšíriť povedomie ľudí o mede lesnom a medovicovom a najmä upozorniť na zbytočný byrokratický nedostatok a slovíčkarenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  167x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu