Bežný spotrebiteľ pozná niekoľko druhov medu. Od kvetového cez agátový alebo lesný. Lenže to by nebolo Slovensko a naša veterinárna a potravinová správa, aby to bolo také jednoduché. Podľa našich byrokratov a najmä ich vyhlášky MPRV 41/2012 sa med môže označovať ako:
1.Med kvetový alebo med z nektáru je med získavaný z nektáru rastlín.
2.Med medovicový je med získavaný prevažne z výlučkov živých častí rastlín a z výlučkov hmyzu cicajúceho rastliny (Hemiptera) na živých častiach rastlín.
3.Med zmiešaný je med pochádzajúci z medu kvetového a medu medovicového bez výraznej prevahy jedného z nich.
4.Med vytočený je med získavaný odstreďovaním odviečkovaných plástov bez plodu včiel.
5.Med lisovaný je med získavaný lisovaním plástov bez plodu včiel s použitím alebo bez použitia zahriatia nepresahujúceho 45 °C.
Všetci poznáme najmä med kvetový, ale všeobecne je medzi ľuďmi obľúbený med lesný. Ako vidíte, ide však o nesprávne pomenovanie.Registrovaní včelári ho totiž musia označovať ako med medovicový. Je charakteristický tým, že je bohatší na minerálne látky a vitamíny, ale je aj ťažšie stráviteľný. Preto sa neodporúča konzumovať ľuďom s ťažkosťami trávenia a malým deťom.
Slovenská legislatíva spôsobuje, že registrovaní včelári sú diskriminovaní, keďže malí neregistrovaní včelári vedia ľudom vo svojom okolí predať síce totožný med (medovicový), no lepšie znejúci pod názvom lesný. Preto bolo mojím cieľom týmto blogom rozšíriť povedomie ľudí o mede lesnom a medovicovom a najmä upozorniť na zbytočný byrokratický nedostatok a slovíčkarenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.