Aj vy kupujete dopekané pečivo?

Autor: Miroslav Žiak | 18.1.2019 o 12:26 | Karma článku: 10,02 | Prečítané:  6173x

Poznáte ten pocit, keď si chcete kúpiť v podvečerných hodinách čerstvé rožky alebo iné pečivo a následne si uvedomíte, že žiadna pekáreň nie je nablízku?

 Zájdete do bežného obchodu a všimnete si, ako tam majú špeciálne skrinky, z ktorých vyťahujú teplé čerstvé pečivo. Ako to však vlastne celé funguje?

Určite ste už počuli o dopekaných rožkoch či inom pečive. Samozrejme, človek si hneď predstaví to najhoršie. Je pravdou, že dopekané pečivo nikdy nie je také chutné ako čerstvo upečené. A predsachutí ako čerstvé. Ako je to možné?

Šokové zmrazovanie

Princíp je celkom jednoduchý. Ide najmä o šokové zmrazovanie predpečených výrobkov. Znie to veľmi hrozivo, no predstavte si výkonnú mrazničku s ventilátormi, ktoré fúkajú mrazivý vzduch na produkt zmrazovania. Následkom toho je zmrazenie aj horúcich 80 stupňových rožkov na teplotu mínus 13 stupňov v priebehu pol hodiny. Vtip je v tom, že pri takomto šokovom zmrazovaní sa nevytvárajú v bunkách ľadové kryštáliky, ktoré trhajú bunkové steny a vzniká efekt zmrazených (kašovitých) jahôd. Keby ste jahody šokovo zmrazili, tak vám zostanú celistvé a pevné. To isté platí aj pri pečive.

Postup je teda pomerne jednoduchý: upečiete pečivo do stavu, keď je takmer hotové a následne ho šokovo zmrazíte. Takéto zmrazené pečivo si potom obchod jednoducho dopečie v konvektomate (špeciálna skrinka na pečenie) a predáva ako čerstvé. Jediný rozdielmedzi úplne čerstvým pečivom a takýmto dopekaným spočíva v tom, že do dopekaného pečivatreba pridať prášok, ktorý by podržal vodu v pečive. Dôvodom je, že mráz vysušuje a preto je potrebné túto vlhkosť udržať v pečive.

Museli by ste byť však veľmi skúsený senzorický analytik, aby ste spozorovali rozdiel.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Píše Ivan Mikloš

Farizeji, antikristi, birmovaní komunisti

Veľkonočná úvaha agnostika.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.


Už ste čítali?