reklama

Raw koláče sú síce zdravšie, ale...

Z výkladných skríň v moderných cukrárňach a kaviarňach na nás pozerajú a lákajú nás koláče, no nie bežné, ale raw zákusky či raw torty. Traduje sa, že sú zdravé, no aká je skutočnosť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Čo si vlastne máme predstaviť pod samotným slovíčkom „raw“? Názov je z angličtiny a v preklade znamená surový. V prípade mäsa by to mohol byť problém, ale v prípade zákuskov už ani tak nie. Jediný problém by mohol byť s nižšou trvanlivosťou, keďže zákusky neprejdú tepelnou úpravou, ktorá zničí všetky baktérie. Tento fakt sa dá odstrániť zvýšením prídavku cukru, ktorý vo vysokých koncentráciách pôsobí antimikrobiálne.

Poďme sa však pozrieť na zdravotný aspekt. Čo sa týka obsahu vitamínov, ktoré daný koláč obsahuje, tak je nespochybniteľné, že sú úplne top. Všetky vitamíny, minerály a enzýmy obsiahnuté v ovocí alebo orechoch sa nám nezničia zvýšenou teplotou. Problém môže byť vzduch a následná oxidácia(rozklad za prítomnosti vzduchu) týchto vitamínov. Teda áno, z tohto pohľadu môžeme povedať, že sú ,,zdravšie“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa pozrieme na kalorický aspekt, tak bežný pečený koláč obsahuje veľa sacharidov, či už z cesta alebo z cukru, ktorý pridávame do koláčov a tiež tuku zo smotany či masla. V porovnaní s raw koláčom, ktorý je zložený z veľkej miery z orechov (plnohodnotným zdrojom zdravých, no vysoko-kalorických tukov) a sacharidov z ovocia, môžeme povedať, že raw koláče rozhodne nie sú vhodnou formou na chudnutie.

Zhrnuté: raw koláče sú síce zo zdravotného hľadiska fajn, ale určite v rozumnej miere, pretože ich kalorická hodnota nie je taká, ako by si človek prestavoval.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu