Na povrchu sa vytvorí pestrofarebná, najmä zelenou farbou dominujúca pleseň. Prečo nejesť takto napadnutý džem? Poznám prípady ľudí, ktorí nezúfajú a pleseň z vrchu pohára jednoducho odoberú lyžičkou a džem (v horšom prípade zaváraninu) normálne skonzumujú. Tvrdia pri tom, že predsa k zmene chuťových a čuchových vlastností neprišlo.
Prosím, nerobte to a takto napadnutú potravinu ihneď vyhoďte! Samozrejme, nielen džem, hovoríme aj o chlebe. Akonáhle teda nájdete plesnivý chleba, okamžite ho dajte do karantény (ideálne igelitové vrecko) a rýchlo vyhoďte. Plesnivú časť vyrezať a chleba ďalej konzumovať nie je veru dobrý nápad.
V prípade chleba je to ešte o niečo problematickejšie. Tieto plesne uvoľňujú spóry, ktoré sa šíria v ovzduší a spôsobujú ďalšiu kontamináciu potravín. Spóry sa tiež môžu dostať do dýchacieho systému a tam môžu človeku s oslabenou imunitou narobiť poriadnu šarapatu.
Prečo však odporúčam nejesť ani takto napadnutý džem? Ide o to, že plesne alebo odborne – mikroskopické vláknité huby sú vo veľa prípadoch sami o sebe neškodné, no produkujú mykotoxíny. Už len ten názov znie nebezpečne a vaša obava v tomto prípade je určite opodstatnená. Mykotoxíny spôsobujú radu komplikácií: od rôznych typov alergií či žalúdočných problémov, až po ich karcinogenitu (spôsobujú rakovinu).
Preto nabudúce, keď zbadáte pleseň na nejakej potravine, buďte maximálne obozretní. Vždy sa takto napadnutej potraviny zbavte – a to, čo najrýchlejšie.