reklama

Neverte mýtu, že trocha plesne na povrchu džemu či chleba nevadí!

Situácia zo všedného života: neskonzumujete džem, opätovne ho zavretie a odložíte do chladničky, no po určitom čase ho otvoríte a na povrchu na vás čaká nemilé prekvapenie. Áno, tušíte správne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Na povrchu sa vytvorí pestrofarebná, najmä zelenou farbou dominujúca pleseň. Prečo nejesť takto napadnutý džem? Poznám prípady ľudí, ktorí nezúfajú a pleseň z vrchu pohára jednoducho odoberú lyžičkou a džem (v horšom prípade zaváraninu) normálne skonzumujú. Tvrdia pri tom, že predsa k zmene chuťových a čuchových vlastností neprišlo.

Prosím, nerobte to a takto napadnutú potravinu ihneď vyhoďte! Samozrejme, nielen džem, hovoríme aj o chlebe. Akonáhle teda nájdete plesnivý chleba, okamžite ho dajte do karantény (ideálne igelitové vrecko) a rýchlo vyhoďte. Plesnivú časť vyrezať a chleba ďalej konzumovať nie je veru dobrý nápad.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V prípade chleba je to ešte o niečo problematickejšie. Tieto plesne uvoľňujú spóry, ktoré sa šíria v ovzduší a spôsobujú ďalšiu kontamináciu potravín. Spóry sa tiež môžu dostať do dýchacieho systému a tam môžu človeku s oslabenou imunitou narobiť poriadnu šarapatu.

Prečo však odporúčam nejesť ani takto napadnutý džem? Ide o to, že plesne alebo odborne – mikroskopické vláknité huby sú vo veľa prípadoch sami o sebe neškodné, no produkujú mykotoxíny. Už len ten názov znie nebezpečne a vaša obava v tomto prípade je určite opodstatnená. Mykotoxíny spôsobujú radu komplikácií: od rôznych typov alergií či žalúdočných problémov, až po ich karcinogenitu (spôsobujú rakovinu).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto nabudúce, keď zbadáte pleseň na nejakej potravine, buďte maximálne obozretní. Vždy sa takto napadnutej potraviny zbavte – a to, čo najrýchlejšie.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu