Je lepší hnedý či biely cukor?

Autor: Miroslav Žiak | 5.3.2019 o 12:41 | (upravené 6.3.2019 o 14:46) Karma článku: 2,85 | Prečítané:  1121x

Často sa stretávate v kaviarňach alebo v potravinách s hnedým cukrom, o ktorom ste zrejme počuli, že je zdravší. Hoci je jeho cena rádovo vyššia, aj tak po ňom siahnete.

Na začiatok si povedzme, ako sa taký cukor vyrába. Zdrojov na výrobu cukru je niekoľko, no cukrová repa a cukrová trstina majú najväčší podiel na výrobe tohto ochucovadla. V našej zemepisnej lokalite sa na výrobu cukru využíva cukrová repa, ktorá sa pestuje od Veľkej Británie až po Turecko. V Ázii a Južnej Amerike sa na výrobu cukru používa omnoho známejšia cukrová trstina.

Určite ste aj vy zachytili, že cukor z cukrovej trstiny je zdravší. Preto sa na tento fakt poďme pozrieť bližšie. Rafinovaný biely cukor z cukrovej repy obsahuje 99% a viac sacharózy. Hnedý cukor z cukrovej trstiny obsahuje 96% sacharózy a zvyšok zdraviu potrebné minerálne látky. Ak si to premeníme na drobné, tak by sme denne museli zjesť kilo takéhoto ,,zdravšieho cukru“, aby sa nám prejavili pozitívne účinky týchto minerálnych látok. Z toho dôvodu preto prosím neverte mýtu o zdravšom hnedom cukre. Jeho kalorická hodnota je totožná s tým bielym – akože ,,tichým zabijakom“.

Ďalším faktom je, že z marketingového hľadiska je dobré vyrábať hnedý cukor z cukrovej repy a rafinovaného bieleho cukru, ktorý sa len obalí časťou melasy (vedľajší produkt pri výrobe cukru) a zhnedne. Tak je podiel minerálnych látok ešte nižší a vy v konečnom dôsledku len platíte za marketingový trik.

Na druhej strane, cukru sa netreba báť, pokiaľ ho konzumujete v primeraných množstvách. Veď predsa nám cukor slúži ako základný zdroj energie pre mozog a svaly. Preto ako všade, aj tu platí, že pestrá a vyvážená strava je základom zdravého života. Ak však hľadáte vhodnú náhradu cukru, môžete siahnuť po mede, ktorý bol historicky prvým sladidlom Európanov alebo cukrom zo stévie, a ktorý má tridsaťnásobne vyššiu sladkú chuť.

Aké je teda poučenie? Ak sladíte cukrom, je pre vás najekonomickejšie používať biely rafinovaný cukor.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Na Lindtnerov vzťah s Kočnerom sa pozrie aj Súdna rada

Debata o sudcovskej etike je podvyživená, upozorňuje Pavol Žilinčík.

Dobré ráno

Dobré ráno: Predĺžené moratórium je farizejský návrh

S predĺženým moratóriom prišla trojica koaličných poslancov


Už ste čítali?