Už ste jedli biely jed? Pozor, nepíšem o cukre ani soli

Autor: Miroslav Žiak | 12.3.2019 o 10:10 | (upravené 12.3.2019 o 12:48) Karma článku: 7,92 | Prečítané:  3131x

Prvok, ktorý bol objavený začiatkom 20. storočia, no jeho vlastnosti a funkciu sa podarilo objaviť až prednedávnom. Viete,čo je „umami“?

Asi poznáte štyri základné chute a ich rozmiestnenie na jazyku. Sladkú, ktorú vnímame na špičke jazyka; kyslú; slanú, ktorú vnímame po stranách jazyka – od špičky po koreň, až po horkú, ktorú vnímame pri koreni. Začiatkom 20.storočia však bola objavená nová chuť a dostala zaujímavý názov umami, ktorú spôsobuje biela kryštalická látka nazývaná glutaman sodný, potravinársky označovaný ako E621.

Chuť umami pripomína chuť mäsa, respektíve mäsového vývaru,preto sa najlepšie viaže na potraviny s vysokým obsahom bielkovín – ako sú mäso, syry, ale aj morské riasy, či v sójová omáčka. Objav glutamanu sodného a chuti umami by bol vo všeobecnosti veľmi priaznivým, ak by sa nezačal tento objav zneužívať. Ideálnym príkladom zneužívania glutamanu sú párky. Určite poznáte tzv. ,,vegetariánske“ mäsové párky, ktoré obsahujú všetko možné, len nie mäso, no chuť je plne mäsová.

Musíme sa báť?

Čo nám však hrozí pri nadmernom užívaní? Keď napríklad zjete priveľa sójovej omáčky,srdce sa silno rozbúši a cítime tlak na hrudníku. Nazývame to glutamanový syndróm – rovnako ako pri nadmernom užívaní cukru a soli hrozia poruchy zraku a videnia, migrény, závrate či možné narušenie hormonálnej aktivity.

Glutaman sodný je látka bežne vyskytujúca sa v potravinách, ba dokonca aj v materskom mlieku, no rovnako ako pri cukre či soli platí, že všetkého veľa škodí. Denná doporučená dávka glutamanu je podľa EFSA (European food safety authority) 30mg na 1kg človeka. V prípade budúcej otázky ohľadom pridávania glutamanu do potravín na Európskej pôde, by som navrhoval riešenie podobné ako s cukrom v niektorých európskych krajinách. Napríklad Maďarsko  zavádza daň zo sladených nápojov, čo má mať za následok zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva.

Aký je teda záver?

Vždy sledujte obsah potravín. Ak siahnete po párkoch, v ktorých nebude podiel mäsa a vidíte tam prídavnú látku E621,môžete si byť viac než istý, že kupujete „vegetariánske párky“. To isté platí aj pri bujónoch či sáčkových polievkach. Skrátka, priveľa umelej mäsovej chuti umami škodí.

Je však glutaman sodný v skutočnosti jed? Z istého uhla pohľadu áno, rovnako ako cukor, soľ, ale aj vitamín A, ako aj pri týchto látkach je totiž dôležité dodržať maximálne denné dávky. Inak hrozí poškodenie organizmu...

Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.


Už ste čítali?