reklama

Toto je fakt zvláštne! Odhalili sme možnú cukrárenskú lobby

Všetkým nám je známa sladká chuť. Už od detstva sme ju určite vnímali najviac a nevynechali sme ani jedinú príležitosť zjesť niečo sladké. Najznámejším nositeľom tejto chuti je, pre nás najviac známy, biely cukor.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Pozrime sa do histórie sladenia. Predtým, ako sme poznali biely rafinovaný cukor, sa v Európe sladilo najmä medom, poprípade sušeným ovocím. Cukor bol pre nás neznámy až do začiatku jeho priemyselnej výroby v 19. storočí. Odvtedy sa rozšíril do celej Európy a získal, ako sladidlo, dominantné postavenie vo svete.

V dnešnej dobe s chemickým názvom sacharóza, by asi, ale veľa vody nenamútil. Prečo však poukazujem na chemický názov cukru? Pretože od začiatku 19.storočia sa na svete objavilo niekoľko alternatívnych ,,náhradných“ sladidiel a vždy boli za určitých zvláštnych okolností stiahnuté z trhu. Mnohokrát, len pre určité nepotvrdené podozrenia, že spôsobujú rôzne ochorenia od rakoviny až po demenciu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najzaujímavejší je fakt, že v dnešnej dobe poznáme kvalitné náhradné, ba aj prírodné sladidlá, ktoré sú niekoľkonásobne účinnejšie pri sladení a majú polovičnú kalorickú hodnotu. Uvediem azda najznámejší príklad Stéviu. Podľa nariadenia EP a rady 1333/2008 nie je možné označovať potraviny s týmto sladidlom názvami: stévia, rastlina stévia, extrakt zo stévie, prírodné sladidlo, prírodne sladené, sladené s prírodnými látkami či bez umelých sladidiel. Je vyslovene nutné ich označiť ako: sladidlo glykozidy steviolu alebo sladidlo E 960. Čo najmä v súčasnej dobe nevzbudzuje u ľudí dôveru- najmä pre nepopulárne označenie E alebo jeho chemický názov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predstavte si, že by z histórie mala dominantné postavenie ako sladidlo Stévia a teraz by sme objavili „sacharózu“, ktorú by sme museli v potravinách označovať ako E s príslušným číslom alebo priamo názvom sacharóza. Dokonca by sa šírili správy ako sa biely cukor využíva v chemickom priemysle na výrobu polyuretánových pien. Asi by ste sa jeho užívaniu bránili. Preto je pre mňa dôvod nepovolenia označovania sladidiel zo ,,stévie“ zvláštnosťou a mám obavu, že sa jedná o cukrárenskú loby.

Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5. 

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu