Samozrejme, keď to povedala mamina alebo starká, tak to musela byť pravda a vôbec sme sa nezamýšľali, či je to skutočne tak. Ale skutočne sa zakladali ich tvrdenia na pravde?
Pálivý efekt z papriky spôsobuje látka kapsaicín, ktorá bola zistená a extrahovaná z papriky začiatkom 19. storočia. Dokým nebola táto látka stanovená, určovala sa sila štipľavosti takzvaným Scovilleho testom pálivosti. Test bol založený na ochutnávaní roztoku papričiek, vody a cukru,pričom sa meral čas, pokiaľ pálivosť neustúpi. Tento test však nebol často úplne presný, keďže bol závislý na ľudských hodnotiteľoch.
Aký je zdravotný aspekt kapsaicínu?
Kontakt tejto látky so sliznicami (ústa, oči) spôsobuje pálenie a veľakrát aj podráždenie. Tieto vlastnosti sa využívajú pri redukčných diétach, keďpodporuje rýchlosť metabolizmu, ale taktiež zvyšuje telesnú teplotu konzumenta – človek spáli viac energie, a to aj bez aktívnej činnosti. Tiež sú potvrdené antimikrobiálne účinky v tráviacom trakte, najmä pri otravách jedlom zapríčinené E.coli alebo salmonelou. Preto áno, keď ste boli malí a rodičia vám hovorili, že nevadí, že štípe, aspoň vyštípe bacilov, mali pravdu.
Samozrejme, aj tu, ako pri každej inej zložke potravy,treba mať na zreteli primerané množstvo. Niektoré zdroje uvádzajú, že odporúčaná týždenná dávka, ktorá má liečebné účinky, je približne 1000mg. Avšak každý človek je iný a dávka sa môže líšiť. Preto pestrá a vyvážená strava je to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť a s pokojným svedomím môžete aj vy hovoriť svojím deťom rovnakú frázu, ako vám hovorili rodičia.
Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5.