Na začiatok si povedzme niekoľko faktov. O citróne sa traduje, že má veľmi vysoký obsah vitamínu C. To je ale nesprávne tvrdenie. Taká paprika má trikrát väčší obsah vitamínu C na 100g, no nielen paprika, ale aj jahody majú o polovicu viac vitamínu C ako citrón. Dokonca zemiaky, pokiaľ sú správne pripravené, nám dodajú viac vitamínu C ako citrón. Prečo? Aj keď majú o polovicu menej pre nás prospešného vitamínu na 100g, bez akýchkoľvek pripomienok, môžeme konštatovať, že ich zjeme aj päťkrát viac ako, keď zjeme citrón.
Ak si teda chcete podporiť vašu imunitu, radšej si kúpte práškový vitamín C a každý deň si zarobte do dvojlitrovej fľaše 120mg. Tak si zabezpečíte pitný režim a navyše aj dostatočný prísun vitamínu.
Na internete som však narazil na rôzne chybné tvrdenia. Napríklad, že citrón podporuje chudnutie. Pri tomto pseudo-fakte je potrebné si uvedomiť, že pokiaľ prijmete viac kalórií ako spálite, tak to určite citrónom nezachránite. Ďalším pseudo-faktom je, že citrón znižuje prekyslenie organizmu. Pri tomto tvrdení sa žiada povedať, že prekyslenie organizmu, je dôsledok vážnejšej choroby, avšak nie spúšťačom vážnej choroby. Zdravý jedinec vyrovnáva pH (7,35-7,45) v krvi cez obličky močom alebo pľúcami vydychovaním oxidu uhličitého.
Preto, ak ste sa niekde dočítali, že citrón vyžmýkaný do vody vás ochráni pred všemožnými zdravotnými komplikáciami, nie je to pravda. Ako zdravšiu a lacnejšiu alternatívu by som navrhoval vitamín C v práškovej forme ráno do pohára. Ideálne ním zapiť tabletku Zinku. Ak sa však chcete správne rehydrovať, určite je voda s citrónom lepšia metóda ako piť pivo či napríklad vínny strik.
Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5.