Prekrývame duálnou kvalitou oveľa väčší problém?

Autor: Miroslav Žiak | 29.4.2019 o 14:11 | Karma článku: 1,95 | Prečítané:  601x

Všetci vnímame duálnu kvalitu potravín nadnárodných spoločností ako problém, ktorý nás radí do skupiny občanov 2.kategórie. Ale bezpečnosť potravín a ochrana zdravia musí byť na prvom mieste.

O duálnej kvalite potravín sa už popísalo veľa a zrejme sa ešte aj bude. Dokonca už bola v Európskom parlamente prijatá aj smernica definujúca duálnu kvalitu, ktorá by mala byť bičom na takéto nekalé obchodné praktiky.

Je dôležité spomenúť veľkú časť práce, ktorú v tejto téme urobil predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. Ten bol tieňovým spravodajcom spomínanej smernice a podal aj niekoľko parlamentných otázok. Boj však ešte stále nie je vyhratý. Do uplatnenia smernice ubehnú minimálne dva roky, plus treba zarátať čas, kým členské štáty aplikujú závery smernice do svojej legislatívy.

Oveľa väčším rizikom je však bezpečnosť potravín, čo sa najviac prejavilo pri kauze s dovezeným poľským mäsom. Predstavte si, ako porážajú choré kravy, ktoré mali veľakrát aj hnisavé otvorené rany. Následne ich mäso putuje na Slovensko, kde skončí v reštauráciách či školských jedálňach. Takéto mäso budete konzumovať nielen vy, ale aj vaše deti. Zrejme nemusím prízvukovať, že mäso z takýchto zvierat nebude pre človeka tá najlepšia potravina. Európska únia pritom ponúka kvalitnú legislatívu na vysledovateľnosť potravín. Od problému so slintačkou a krívačkou zaviedla Európska únia program fromfarm to fork. Je preto zrejmé, že Únia si svoj záväzok plní.

Kde sa teda stala chyba?

Na Slovensku kontroluje bezpečnosť dovážaných potravín Štátna veterinárna a potravinová správa SR, zastúpená Jozefom Bírešom, ktorý sa rád ukazuje pri rôznych „odhaleniach“ pani ministerky Gabriely Matečnej. Chcem dúfať, že zistenia ohľadne dovážania chorého poľského mäsa neboli len náhodným zistením. Údajne takýto „biznis“ s chorým hovädzím mäsom, ktorý je krytý najvyššími predstaviteľmi, funguje už dlhú dobu aj na Slovensku.

Za SaS môžem povedať, že pri takýchto zisteniach by sme zaviedli tvrdé sankcie a posilnili kontrolné orgány na dovoz potravín z iných krajín. Bohužiaľ, súčasný stav je taký, že najväčšia kontrola je zameraná na našich farmárov a potravinárov, no potraviny z dovozu putujú ľahko na pulty našich obchodov. Domácim farmárom je potrebné pomôcť, vyriešiť neúnosnú situáciu s jednou súkromnou kafilériou a s neprimeranými poplatkami za porážanie chorých zvierat – a nie zatvárať si oči pred neúnosnou realitou. Preto áno, duálna kvalita potravín je dôležitá téma, no nie je to len prekrývanie omnoho väčšieho problému, a to dovozu nekvalitných potravín?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?