reklama

Ďalší biznis v našich reštauráciách?

O tom, že prevádzkovatelia reštaurácií na Slovensku nemajú podnikanie jednoduché, som písal už niekoľkokrát. Teraz prišla ďalšia novinka – zmena vyhlášky. A pri tak hlúpom nápade mi napadá len jediné, pre koho sa to robilo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Mojou srdcovou záležitosťou ako experta SaS na potravinárstvo je gastronómia, ale najmä zariadenia verejného stravovania (reštaurácie). Rád zbieram podnety, čo prevádzkovateľov trápi a snažím sa aj zo svojej pozície pomocou mojich blogov upozorňovať na nezmysly v slovenskej potravinárskej legislatíve. Veľakrát sa podarilo malé, ale o to cennejšie víťazstvo v podobe zmeny zákonov. Či to bola legalizácia tatárskeho bifteku alebo schválenie nami vypracovanej príručky správnej výrobnej praxe, ktorá je dostupná pre všetkých prevádzkovateľov reštaurácií po Slovensku zadarmo. A dnešným blogom chcem upozorniť na ďalší nezmysel, ktorý sa vyskytol.

Vlastný kalibrovaný teplomer

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aktuálne došlo k zmene vyhlášky 533 z roku 2007 o tom, že každá jedna chladnička v reštaurácii musí mať svoj vlastný a pravidelne kalibrovaný teplomer. Podľa môjho názoru ide o opätovné vyťahovanie peňazí z už aj tak prebyrokratizovného reštauračného prostredia. Je to ďalší nástroj na šikanu prevádzkovateľov. Preto je na mieste otázka, pre koho je táto zmena určená?

Pre ľudí asi sotva. Podľa všetkých dostupných údajov nenarastajú ochorenia z potravín zapríčinené konzumáciou jedál z reštaurácie. Súčasný stav merania a zaznamenávania teploty je preto úplne postačujúci. Tiež podľa môjho názoru nemôže malý výkyv teploty v chladničke ovplyvniť bezpečnosť pokrmu, ktorý sa bude ešte tepelne spracovávať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naozaj by teda nestačil jeden kalibrovaný teplomer pre kritické hodnoty teplôt v chladničke a mrazničke, ktorým by si kalibrovali pracovné meradlá? Ak by bola odchýlka väčšia ako 0,5 °C,jednoducho by sa tieto teplomery vymenili.

Preto ja namieste otázka, či táto zmena vyhlášky je robená pre výrobcov teplomerov alebo kalibračných firiem? Určite však nie je pre obyvateľov Slovenska či prevádzkovateľov reštaurácií.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu