Mojou srdcovou záležitosťou ako experta SaS na potravinárstvo je gastronómia, ale najmä zariadenia verejného stravovania (reštaurácie). Rád zbieram podnety, čo prevádzkovateľov trápi a snažím sa aj zo svojej pozície pomocou mojich blogov upozorňovať na nezmysly v slovenskej potravinárskej legislatíve. Veľakrát sa podarilo malé, ale o to cennejšie víťazstvo v podobe zmeny zákonov. Či to bola legalizácia tatárskeho bifteku alebo schválenie nami vypracovanej príručky správnej výrobnej praxe, ktorá je dostupná pre všetkých prevádzkovateľov reštaurácií po Slovensku zadarmo. A dnešným blogom chcem upozorniť na ďalší nezmysel, ktorý sa vyskytol.
Vlastný kalibrovaný teplomer
Aktuálne došlo k zmene vyhlášky 533 z roku 2007 o tom, že každá jedna chladnička v reštaurácii musí mať svoj vlastný a pravidelne kalibrovaný teplomer. Podľa môjho názoru ide o opätovné vyťahovanie peňazí z už aj tak prebyrokratizovného reštauračného prostredia. Je to ďalší nástroj na šikanu prevádzkovateľov. Preto je na mieste otázka, pre koho je táto zmena určená?
Pre ľudí asi sotva. Podľa všetkých dostupných údajov nenarastajú ochorenia z potravín zapríčinené konzumáciou jedál z reštaurácie. Súčasný stav merania a zaznamenávania teploty je preto úplne postačujúci. Tiež podľa môjho názoru nemôže malý výkyv teploty v chladničke ovplyvniť bezpečnosť pokrmu, ktorý sa bude ešte tepelne spracovávať.
Naozaj by teda nestačil jeden kalibrovaný teplomer pre kritické hodnoty teplôt v chladničke a mrazničke, ktorým by si kalibrovali pracovné meradlá? Ak by bola odchýlka väčšia ako 0,5 °C,jednoducho by sa tieto teplomery vymenili.
Preto ja namieste otázka, či táto zmena vyhlášky je robená pre výrobcov teplomerov alebo kalibračných firiem? Určite však nie je pre obyvateľov Slovenska či prevádzkovateľov reštaurácií.