reklama

Ako sa dá zastaviť ďalší byrokratický nezmysel

Na jar sa valil na našich prevádzkovateľov reštaurácií ďalší byrokratický nezmysel z dielne SNS. Označovanie pôvodu mäsa priamo v jedálnom lístku, čo malo oficiálne prekryť neschopnosť ministerky pri kontrole dovozu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Poporiadku. Na začiatku bol problém s hovädzím mäsom, ktoré bolo spracované z nakazených či polomŕtvych a plesnivých kráv. Toto mäso sa distribuovalo po celom Slovensku, no najmä do školských jedální a reštaurácií. Predstava, že vaše dieťa dostane na obed takéto mäso je viac než hrozivá. Kto bol však zodpovedný za tento stav? Bezpochyby ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na čele s Gabrielou Matečnou, pretože kontrola potravín patrí do jej kompetencie. Na rozdiel od frekvencie, s akou sa vehementne predvádzala na obrazovkách pri drobných rozdieloch rakúskych a slovenských potravín, tu ju veľmi vidno nebolo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Odborníci“ z SNS sa problém s dovozom zlého mäsa rozhodli riešiť byrokraciou. Keďže nakazené mäso pochádzalo z Poľska, prikázali prevádzkovateľom reštaurácií, aby na každom jedálnom lístku bol uvádzaný pôvod mäsa. A tak sa zákazník mohol sám rozhodnúť, či si ho dá alebo nie, ak je napríklad práve z Poľska. Vravel som si – pokazené mäso táto úprava nevyrieši, ale možno podporí domácich mäsiarov, aj tak dobre.

Mojou snahou bolo uľahčiť prevádzkovateľom prácu. Pôvod mäsa zaujíma aj mňa, preferujem slovenské potraviny. Aby prevádzkovatelia reštaurácií nemuseli nanovo a nákladne vyrábať znovu jedálne lístky, jeden z mojich návrhov bol, aby stačilo pôvod mäsa uvádzať na viditeľnom mieste v reštaurácií, kde sa jednoducho prepíše na tabulke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tadá - dnes máme na stole schválený zákon podľa môjho návrhu. Reštaurácie majú povinnosť uvádzať pôvod mäsa a stačí to urobiť na viditeľnom mieste. Je to síce malý opozičný krok ale mnohým pomôže. Verím, že po voľbách dokážeme urobiť omnoho viac aj v potravinárskom segmente.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  167x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu