Drvivá väčšina z nás nečíta zloženie kupovaných potravín. Avšak, keď aj číta, tak veľakrát nevie, čo jednotlivé označenia znamenajú. Ide o rôzne potravinárske označenia aditívnych látok či chemických prvkov, ktoré môžu v ľuďoch vzbudzovať chemický koktail. Toto ale nie je téma dnešného blogu, pojednávam o mechanicky separovanom mäse. Keď sa dočítate, že potravina obsahuje separát, treba si uvedomiť, že sa chystáte konzumovať aj kosti živočíchov, z ktorých bolo mäso pripravené.
Pointa je v tom, že mäso sa oddeľuje mechanicky tlakom, pričom sa stáva, že do výslednej zmesi (ružovej kaše) sa dostávajú úlomky kostí. Nechcem tým povedať, že takéto mäso je zlé či zdraviu škodlivé. Dokonca jeho hygienu rieši aj Európska únia svojím nariadením 853/2004. Avšak treba rozdeľovať pôvod takéhoto mäsa. Sú rozdielne spôsoby mechanickej separácie. Jedna je vysokotlaková, kedy je výťažnosť omnoho vyššia, no podiel vápnika z kostí tiež. Táto metóda je najčastejšie využívaná pri zahraničných výrobkoch, respektíve výrobcov. Druhou metódou je separácia pri nízkom tlaku, kedy je výťažnosť mäsa nižšia, no tiež je nižší aj podiel vápnika.
Z toho vyplýva, že, ak už konzumujeme mäsové výrobky aj so separátom, určite odporúčam preferovať naše poctivé slovenské výrobky od slovenských potravinárov, ktorí využívajú najmä nízkotlakovú separáciu. Zvýšite si tak šancu konzumovať v čo najmenšej miere kosti živočíchov.