Chcete si otvoriť reštauráciu? Zabudnite!

Autor: Miroslav Žiak | 17.1.2020 o 7:27 | Karma článku: 5,94 | Prečítané:  2306x

Baví Vás varenie alebo by ste si chceli len tak otvoriť reštauráciu a venovať sa gastro biznisu? Spŕška zákonov a príkazov, ktoré musíte splniť vás rýchlo z tohto úmyslu uzemní.

Reštaurácie, varenie a gastronómia sú mojím hobby. Preto rád cestujem, skúšam moderné trendy pri varení a testujem nové jedlá. Bohužiaľ, naša legislatíva v gastronómií nie je na takýto spôsob pripravená. Jeden prevádzkovateľ reštaurácie, sa mi raz s ťažkým srdcom sťažoval, že mu kontrolóri odkázali, aby varil z polotovarov a bude mať od nich pokoj. Rozumiete tej logike? Načo by som chodil do reštaurácie, keď si polotovar pripravím veľmi rýchlo a ľahko doma? Kvalitné, moderné reštaurácie sa práve odlišujú modernými spôsobmi príprav, ale najmä jedlami pripravenými z čo najčerstvejších surovín.

Poďme sa však pozrieť, čo všetko musíte splniť, ak by ste si chceli otvoriť reštauráciu (vyhnime sa stavebnému zákonu a živnostenskému listu).

Ak si nájdete podľa vás vhodné priestory na otvorenie reštaurácie, stále nemáte vyhraté. Musíte spĺňať prísne stavebné požiadavky, počet toaliet, počty skladov, ale aj stavebné rozdelenie kuchyne. Ďalej musíte vypracovať prevádzkový poriadok a správnu výrobnú prax pre zariadenia verejného stravovania. Samozrejme, stanovisko z regionálneho úradu verejného zdravotníctva nesmie chýbať, tu si však pripravte aj kolok za 50 eur. Ak ale nemáte patričné vzdelanie v gastronómií, bude to istý problém. Nemusíte sa našťastie teraz hneď hlásiť na školu, stačí vám spraviť takzvané hygienické minimum na regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Ak chcete aj pracovať vo vašej prevádzke, tak potrebujete mať vybavený zdravotný preukaz. Paradox je, že veľa doktorov tento preukaz dáva na dobu neurčitú, čo sa podľa môjho názoru určite míňa účinku. Predsa len, ak prekonáte mierne infekčné ochorenie a nenavštívite lekára, stále môžete de jure pracovať s jedlom.

Najviac ma však dostáva do rozpakov, keď hygienické minimum, ale aj zdravotný preukaz musí mať aj taký krupiér v herni, ktorý vydáva len fľaškové nápoje. Aby toho nebolo málo, je ešte potrebné mať aj každoročne metrologicky kalibrovanú váhu, predsa aj jej výrobcovia musia mať nejakú robotu. Čerešničkou na torte je príkaz z dielne SNS pre prevádzkovateľov reštaurácií – uvádzať pôvod mäsa na viditeľnom mieste, ktorý platí od 14.12.2019. Len rečnícka otázka, už ste to niekde v reštaurácií videli?O ekonomickej šikane v podobe strašidelných odvodov a vysokých daníani nehovorím.

Chceli by ste, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať a podnikať? Aby otvorenie reštaurácie neboli hotové galeje? Potom si prečítajte si náš volebný program strany SaS, kde je návod, ako spravíme zo Slovenska opäť fungujúcu krajinu a postavíme ho späť z hlavy na nohy!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?