Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Desiatka neznamená, že pivo má 10 % alkoholu (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

Ja sa pamätám, že kedysi sa stupňovitosť piva označovala "°", potom nejaký manták namiesto "°" dal "%" a bohužiaľ zafungoval stádovitý efekt.
 

 

Kedysi to boli stupne a nebolo to náhodou podľa dľžky kvasenia ? 10° desať týždňov atď. Jačmeň, z ktorého sa vyrába pivo má stupne akosti a z toho, čo sa vyrába desina, sa nedá vyrobiť 12,14,16,18. To vie určiť odborník, asi sládek.
To som si doteraz myslel, asi som simyslel zle, alebo blog platí pre moderné, tzv. Europivá.
 

 

To neviem, ani som to nikdy neriešil. Viem len, že čím viac stupňov, tým viac alkoholu a ešte, že pol litra piva zodpovedá zhruba dvom deci vína alebo pol deci tvrdého (čo by nevychádzalo, ak by stupne znamenali percenta alkoholu). To mi k všeobecnému rozhľadu, pokiaľ ide o alkoholické nápoje úplne stačilo :-)
 

 

No však aj ja sa pýtam, či to náhodou nebolo takto, xi xi. Raz mi to za socíku hovoril niekto zo Steinu. Tak som mu veril.
No a mne stačí, že zatiaľ vidím, etiketu aj celkovo, chi
 

 

Plati to len velmi zhruba. Ono sa totiz producenti piva hraju s profilom kvasenia. A tak ti 11 stupnovy Budweiser ma typicky 4.9% etanolu, 12 stupnovy Prazdroj ma typicky 4.6%. Z toho mozer rovno vidiet ze ktory ma viac chuti.
 

plzen

No ak mi nájdete na plzni že je 12 stupňová, tak vám beriem basu. Plzeň je plzeň, rovnako tak amstel, haeineken, atd. Hoci nejakú stupňovitosť samozrejme má, nikde ju neuvádza, stupňovitosť je, pokiaľ mi je známe, iba záležitosť post.soc. krajín, kde bolo rozdielne daňové zaťaženie práve podľa stupňovitosti, menej kvalitné, tzv výčapné pivá mali nižšiu daň, aby mala robotnícka trieda v čom utápať svoj bôľ. Naopak kvalitnejšie pivá boli zdaňované viac a preto drahšie, dostupné boli vo fľaškách a určené prevažne na export. Dnes je daňové zaťaženie rovnaké a cena podobná,preto je výber na spotrebiteľovi. Pivár si dá aj viac, ako 12 stupňové pivo, kto si objedná pivo iba ako brzdu k borovičke je to jedno, tomu môže skôr výrazná chuť vadiť.
 

Nemam poruke flasu piva,

ale to naozaj zacali oznacovat percentami namiesto stupnov? Kolko podlanco- a asistentohodin v europarlamente to stalo? Přitom taková blbost.
 

 

Tak som sa v Tescu pozrel:

Plzen nema nic, Gambrinus len cislo 10 alebo 12, kozel ma %. Stupne som nenasiel.
 

 

Nula. Davat stupnovitost na pivo je specialita byvaleho Ceskoslovenska a par okolitych krajin. Vsade inde sa jednoducho vyznaci obsah alkoholu V/V
 

Prito je to z nemeckej

tradicie, tzv Stammwuerze, pivovarnici ci potravinari asi vedia co to znamena. Ale v de sa to uz nevidi.
 

 

Uprimne sa priznam, nemecku terminologiu nepoznam. V anglickej na ktoru som zvyknuty za tomu hovori Original Extract. A ako som napisal inde, pri pive z velkovyroby to "vdaka" HGB nema ziadny vyznam. Anton Paar Beer Alcolyzer vypocitava OE spatne z obsahu alkoholu a hustoty hotoveho piva ktore bolo nariedene na pozadovany obsah alkoholu.
 

 

Nie. Su to stupne podla stupnice Plato alebo Balling. Dnes sa na Slovensku pouziva stupnica Brix ktora oznacuje obsah susiny v percentach. Co je pri pivach absolutne zbytocny udaj, nakolko ziadny velky pivovar nenechava kvasit pivo pri hodnotach cukornatosti mladiny udavanej na obale. Remeselne pivovary mozno, ale tiez by som si nebol 100% isty.
PS: Kvalita jacmena nema so stupnovitostou nic spolocne. Nehovoriac uz o tom ze kolko ho tam vlastne je. Jo, a vyraz europivo je ten najnepresnejsi vyraz na svete.
 

 

To boli tzv. stupne Plato, stanovené podľa Ballingovho vzorca.
https://cs.wikipedia.org/wiki/...(chemik)
 
Hodnoť

 

Ja si myslím, že ľuďmi, ktorí kupujú chľast podľa percentuálneho obsahu alkoholu, teda podľa optimálneho pomeru cena/výkon, by sa mali zaoberať psychiatrickí odborníci na závislosti.
 

 

Sry, ale asi pivo nepiješ, napr Urpiner robí tmavú 11, svetlú 10,12,14,16. Rozdiel v chuti je dosť veľký, mne chutí 14. Od 10 sa samozrejme obsah alkoholu zvyšuje, to je dané tým výrobným procesom a surovinami.
Dám príklad s pálenkou, 78% vínovica zriedená na 52% je fakt najlepšia, to sú overené veci, že pálenky sú naj 52%.
Môže to niekomu chutiť aj 18% aj Pito, nealko za socíku môže niekomu chutiť, ale človek, si štandardne kupuje 12° pivo, 40℅ bežný alkohol a 52% domáci alkohol.
Samo, že noťasi vytrúbia všetko.
Názor o psycho neberiem, aj topánky si vyberáme, manželky, telky, prečo by sme si nevyberali aj alkohol, kludne podla %
Či má byť nejaká ČSN na to, kto si môže vyberať a kto nie ?
 

 

Jeden stupeň označuje jedno percento extraktu pôvodnej mladiny. napríklad 12 stupňové pivo obsahuje 12% extraktu pôvodnej mladiny. Tento udaj nehovorí o obsahu alkoholu.Niektoré rovnako stupňové piva sa môžu líšiť obsahom alkoholu.
 

 

Skôr som reagoval na túto vetu:
"Verím, že ak sa teraz budete rozhodovať medzi pivom a vínom kvôli obsahu alkoholu..."
Mal som na mysli ľudí,čo sa rozhodujú medi pivom a vínom kvôli obsahu alkoholu, nie chuti.
 
Hodnoť

Zaujimave za sociku boli aj v praci povo

Lene 8 stupnove piva. A vtedy som chodil do mamuta a dal som 5 budvarov a malo to ucinok ako 7 steinov obe boli 12.
 
Hodnoť

 

Clanok viac-menej technicky, preco teda spomina Vasu kandidaturu vo volbach?
 

1 2 >

Najčítanejšie


  1. Andrej Vágner: Rybársky zväz už rok šikanuje dôchodcu - štát sa už rok nečinne prizerá 1 314
  2. Katarina Antenozio: Život s koronavírusom 1 166
  3. Mišo Šesták: Maďar naštval Rusa, Slovák na to doplatil 978
  4. Stanislav Martinčko: Páni, máme vás i toho dosť! 947
  5. Štefan Holý: Sulík - nová verzia Jána Ľuptáka? 769
  6. Pavel Weiss: Zmena volebného systému môže posilniť regióny 714
  7. Anton Kovalčík: Sedeli dvaja kamaráti v krčme, 673
  8. Martin Borguľa: Zásobáreň pitnej vody v ohrození, my riešime vášne v parlamente 606
  9. DagmaRA Sarita Poliaková: Si ako tvoja mama, si ako tvoj otec 501
  10. INEKO: O (ne)hľadaní zdrojov s prstom v nose 383

Rebríčky článkov


  1. Lukáš Baloga: Na koronavírus zatiaľ viac doplatili americké trhy. Avšak perspektíva Európy je horšia
  2. Michael Laitman: Tajomstvá čiernej diery
  3. Vladimír Bohm: Problém lídrov krajín, ktorý nemajú deti
  4. Martin Krištoff: Obavy z pandémie tlačia ceny ropy čoraz nižšie
  5. Ľubomír Šuška: Osvietenstvo I.
  6. Judita Vargová: Nefotím sa pri Kuciakovom dome
  7. Miroslav Židek: Úryvok z pripravovanej knihy "Symbol života":
  8. Dušan Seberíni: Lingvistické okienko - holokaust
  9. Jozef Legény: Budeme voliť v ďalších voľbách manifestačne?
  10. Matej Galo: Môj najlepší kandidát v parlamentných voľbách


Už ste čítali?