Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Mak - drogová hrozba alebo liek? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

 

Milujem mak. Jedlo môjho detsva bola hubová polievka a makové slíže. Mňam. Ale pre úplnosť si dovoľujemi citovať odborníčku : Mak obsahuje vápnik… áno na 100gr maku cez 1400mg podľa odrody. Obsahuje však aj 1,62mg kyseliny šťavelovej, vďaka ktorej sa vápnik v organizme využije na 8-15% opäť podľa odrody. Kyselina šťavelová reaguje s iónmi vápnika a vytvára nerozpustné komplexy – šťavelan oxalát vápenatý. Páči sa citát zo skrípt fakulta zdravotníctva a sociálnej práce – katedra verejného zdravotníctva:

,,Človek nedokáže zužitkovať celý obsah vápenatých iónov v potrave. Detský organizmus vstrebe 80 – 90 % celkového množstva prítomného v potrave, kým dospelý človek len asi 10 – 30 %. Ženy v menopauze absorbujú vápenaté ióny z tráveniny s nižšou účinnosťou ako 30 %. Aby sa mohli vápenaté ióny v tele vstrebať, musí byť príslušná vápenatá zlúčenina rozpustná. Napr. mak obsahuje 1,4 až 2 % vápnika. Pre túto vysokú koncentráciu vápnika, odporúčajú vegetariáni mak ako zdroj vápenatých iónov pre organizmus. Mak však nie je bohatým zdrojom vápenatých iónov pre organizmus, pretože je v ňom vápnik viazaný v nerozpustnom šťavelane vápenatom. Mak síce má vysokú koncentráciu vápenatých iónov, ale pre organizmus je nevyužiteľný.“

Podotýkam, že obsah kyseliny štavelovej sa dá v maku znížiť pri klasickej úprave varením (plnka do koláčov) alebo aj pečením.

Okrem tejto drobnosti pridávam postreh potravinárov, ktorý pravidelne nachádzajú metódou atómovej absorpčnej spektrofotometrie vysoký obsah kadmia v olejovinách a najvyšší obsah kadmia sa nachádza práve v maku. Kadmium do maku sa dostáva do pôdy priemyselnou kontamináciou a poľnohospodárskou činnosťou. Na Slovesnku sú regióny, kde je kontaminácia pôdy kadmiom dosť výrazná.
 

 

Tvoj prispevok ma vacsiu hodnotu, nez tento blog " experta na potravinárstvo".
 

mak

Mne ako vegetariánovi odporučili mak konzumovať s vitamínom C, napr. ho jem s jablkom, myslíte že pomôže rozpustiť ten šťavelan oxalát vápenatý ?
 

 

Pekne rozpísané a ďakujem za doplnenie,

no ako sám píšete, kyselina štavelová je termolabilná, kedy sa pri vyššej teplote rozkladá na CO a kyselinu metánovú, ktorá v malých množstvách nie je pre človeka nebezpečná. Práve sa používa ako bakteriocíd v niektorých potravinách. Nemám vedomosť, žeby kyselina mravčia s vápnikom tvorila v maku po tepelnej úprave mravčan vápenatý. Ak sa však mýlim, rád sa nechám opraviť. Preto áno, dovolím si tvrdiť, že mak je výborným zdrojom vápnika najmä pre ľudí, ktorí neobľubujú mliečne výrobky.

Tiež je však mylné sa zameriavať len na vápnik, mak obsahuje pomerne veľa fosforu, draslíka či horčíka ale aj pomerne širokú paletu vitamínov.
 

vyborny prispevok.

ad) znizenie obsahu kyseliny stavelovej varenim a pecenim:
Existuju merania vyuzitelnosti vapnika aj takto upraveneho maku alebo iba suroveho (predpokladam mleteho) maku?
Mimochodom, aj v pripadoch inych potravin narazam na nedostatocne a zrejme nerelevantne informacie tykajuce sa obsahu roznych zivin. V tabulkach sa explicitne neuvadza, ci sa obsah zivin udava pre neupravene produkty (a to aj u takych, ktore sa neupravene nejedavaju) a ked ide o surove produkty, k akemu ubytku dochadza pri typickych tepelnych a inych upravach.
 

Pečenie moc nepomôže

Oxalát vápenatý na rozkladá na uhličitan vápenatý a oxid uhoľnatý až pri značne vysokej teplote - pri teplotách do 200 až 250°C, aké sa používajú pri pečení, je tento rozklad extrémne pomalý, nečakal by som, že sa tým zvýši dostupnosť vápnika (uhličitan vápenatý je už rozpustný v žalúdočnej kyseline). Pri teplote, kde už by to stálo za reč, vám jedlo zuhoľnatie :-) . Ani to hore spomínané jablko moc nenarobí (v podstate s tým ani nepohne).

Ale to nič, veď existuje nespočetné množstvo iných zdrojov vápnika.
 
Hodnoť

 

no neviem ci si aktualny s tymi 100m2! prave nedavno som si vsimol cestou z BB do BA, ze obrovskych lanov s makom je oproti minulym rokov poriadne vela, ziadne 100m2 ale cele hektare!
myslim, ze kvoty boli odstranene a mak sa moze pestovat bez obmedzeni
 

 

V článku je uvedené, že sa može pestovať aj na väčšej výmery len musí splniť iné legislatívne podmienky.
 

 

takze prave tento rok sa tolko pestovatelov rozhodlo splnit prisne podmienky? nejak mi tonesedi
 

 

Mak sa bežne pestuje ako technická plodina na makovinu už dlhé roky. To len ty si si to všimol až teraz.
Navyše to nemuseli byť stovky pestovateľov, ale jeden-dvaja )
 

 

jasne, chodim tu trasu roky rokuce ale krasne lany maku som si vsimol az teraz... nepovazuj ma za dementa !
 

 

To by som si nedovolil. Ale tie lány tam možno v minulých rokoch neboli, kvôli striedaniu plodín.
Mimochodom, ten mak má červené, alebo biele kvety ?
 

 

rozoznam burinu od maku siateho neboj! aj lan co je osiaty makom a lan kde polnemaky prekvitaju
 

Zakon 139/1998 Z.z.

§ 16
(2) Mak siaty možno pestovať bez povolenia na ploche menšej ako 100 m2 iba na potravinárske účely. Po zbere úrody maku siateho je pestovateľ povinný makovú slamu bezodkladne zapracovať do pôdy alebo ju odovzdať výrobcovi omamnej a psychotropnej látky, ktorý je držiteľom povolenia na túto činnosť podľa § 9 ods. 1 písm. b).

(3) Pestovanie maku siateho na ploche väčšej ako 100 m2 a dovoz, vývoz alebo tranzit makovej slamy na účely výroby omamných a psychotropných látok je možné iba na základe povolenia. Ak držiteľ povolenia na pestovanie maku siateho tri po sebe nasledujúce roky odo dňa vydania povolenia nepestuje mak siaty na ploche väčšej ako 100 m2, povolenie stráca platnosť.
 


Najčítanejšie


  1. Andrej Vágner: Rybársky zväz už rok šikanuje dôchodcu - štát sa už rok nečinne prizerá 4 046
  2. Jozef Sitko: Čo potom, keď uspejú: Fico, Kotleba, Danko a Harabin? (2.) 3 926
  3. Katarina Antenozio: Život s koronavírusom 3 677
  4. INEKO: O (ne)hľadaní zdrojov s prstom v nose 2 701
  5. Stanislav Martinčko: Páni, máme vás i toho dosť! 2 524
  6. Mišo Šesták: Maďar naštval Rusa, Slovák na to doplatil 2 303
  7. Tibor Bindas: Ľudia nebláznite, rúška vás pred koronavírusom nezachránia, zachráni vás niečo celkom iné. 2 190
  8. Martin Borguľa: Zásobáreň pitnej vody v ohrození, my riešime vášne v parlamente 2 013
  9. Transparency International Slovensko: Ako sme podvádzali na transparentnom volebnom účte 1 660
  10. Anton Kovalčík: Sedeli dvaja kamaráti v krčme, 1 622

Rebríčky článkov


  1. Michal Kováč: Kľúčové pravidlo úspechu - Prevezmite za svoj život 100% zodpovednosť !
  2. Richard Gajarský: Koltebovi agitátori?
  3. Juraj Kováč: Prečo do tretice (ne)voliť mačku vo vreci
  4. Tomáš Karľa: Boli ste na film Sviňa?
  5. Stanislav Havran: Konzervatívni ľudia, nebojme sa tých liberálnych
  6. Filip Pastorek: Najvyšší súd zasiahol proti Sociálnej poisťovni
  7. Stanislav Havran: Liberálni ľudia, nebojme sa konzervatívnych
  8. Lukáš Baloga: Na koronavírus zatiaľ viac doplatili americké trhy. Avšak perspektíva Európy je horšia
  9. Michael Laitman: Tajomstvá čiernej diery
  10. Vladimír Bohm: Problém lídrov krajín, ktorý nemajú deti


Už ste čítali?