Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Nečítate zloženie potravín? Chyba, možno jete aj kosti (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

 

Co je zle na jemno pomletej kosti ?
Ked pozujem jemnu kosticku v rybom file, tiez je to zle ?
 

 

Mne osobne kosti z ryby veľmi vadia. No radšej budem konzumovať bielkovinu a tuk z mäsa ako vápnik z kostí :-)
 

 

ja teda radšej zjem v kyslom prostredí odvápnené rybacie kosti, než ich z mäsa pracne vyberať. už som jeden štedrý večer strávil na krčnom -:)))
 

tiez sa cudujem co je na tom zle

ja napriklad kosti obhryzam celkom rad a kuracie aj ciastocne pochrumem, tak isto si pohryziem aj dobre uvarene rebierka v kapustnici (tiez sa tam daju obhryzat kosti a ciastocne zjest)
a navyse prijem vapnika je predsa plus, ci nie?

Suhlasim ale co napisal iny diskutujuci - separat ma inu chut ako ciste maso a malo by to byt jasne napisane na vyrobku aby to clovek vedel rozlisit, co v lastne kupuje

------------------------
ad kontrolny urad potravin
rozbil ho toto volebne obdobie jeden clovek za SNS a nikto ani opozicia nezodvihli hlasy proti tomu zverstvu, mozno by sa mal bloger zamerat na nieco taketo a nie na srandicky ohladom toho co jeme
napisal to tu aj diskutujuci KollarD a ja nieco o tom viem nezavisle od neho

pan Ziak co takto pozriet sa na zuby kontrolnemu organu polnohospodarstva a zistit si co sa tam dialo?
 
Hodnoť

Miro

Super úvaha, len si dovolím pár poznámok. Separát nie je mäso. Ak výrobok obsahuje separát, nedá sa určiť podiel mäsa vo výrobku. Ono je v podstate jedno, aký druh oddeľovania sa používa, hornú hranicu vápnika zrušilo MPaRV vo svojich vyhláškach a otázka je prečo? No preto,lebo povolilo používanie separátu. Odkaz pre spotrebiteľa a konzumenta by mal byť v zásade trošku iný. Ak spotrebiteľ skutočne chce kvalitný výrobok, bez ohľadu na to, či je Slovenský alebo nie, nech hľadá taký výrobok, ktorý obsahuje mäso a nie separát. Ak už raz obsahuje separát, musí to byť uvedené v zložení a spotrebiteľovi to napovie, že niekto namiesto mäsa používa báder. Takže dovolím si mať iný názor na to, či je alebo nie je kvalita spojená s typom použitého oddeľovania. Podľa mňa nie je. Je to len zlé a horšie. Ale v žiadnom prípade nie kvalitnejšie
 

Dakuke

Ďakujem za podnet, ako vždy k veci. No fakt, že podiel vápnika znižuje kvalitu tej ,,ružovej masy " je reálny
 

Martin

Musím sa usmievať, pretože teraz to tu bude vyzerať ako prestrelka eg o tom, kto má pravdu. Martin, limit na vápnik je stanovený vo vyhláške MPRV SR č. 83/2016 Z. z. o mäsových výrobkoch, kde je jasne napísané, že "Ak mäsový výrobok obsahuje viac vápnika ako 250 mg/kg výrobku, nemožno ho označiť ako mäsový výrobok bez pridaného mechanicky separovaného mäsa." Tiež určuje, že ak je na výrobu mäsového výrobku použité mechanicky separované mäso, tak výrobca v zložení musí uviesť jeho podiel v %. Tiež je určené do ktorých druhov mäsových výrobkov možno resp. nemožno používať MSM. Čiže nejaké páky na ochranu spotrebiteľa pred klamaním a zavádzaním sú. Je len úlohou úradnej kontroly potravín, aby sa pri kontrole zamerali aj na túto oblasť a nielen na horalky po minimálnej trvanlivosti na pultoch.

Pokiaľ ide o používanie MSM do výrobkov - súhlasím a podpisujem.
 

Jarmila

No tak sa usmievajme. Vyhlaska pred zmenou urcovala maximalnu povolenu hodnotu vapnika vo vyrobku. Cez to vlak nesiel. A teraz hovori, ze ak je tam viac ako 250 nevadi, len sa to nesmie nazyvat tak alebo onak. Tragedia. A mozes mi povedat ako sa urci % podiel ? Akou akreditovanou skuskou ? A podiel coho chces zistovat voci comu ? Separat nie je maso a ak sa nachadza akykolvek % separatu a masa, neexistuje ziadna skuska ktora by urcila skutocny podiel masa. Takze ak autor vyhlasky nieco chcel dosiahnut, tak to dosiahol. Povolil pouzivanie separatu a znemoznil vykon kontroly. A kontrola moze konat len podla kompetecnych noriem, takze ak niekto dodrzi vyhlasku, je nepostihnutelny. Kritika patri autorovi vyhlasky a nie organu dozoru.
 
Hodnoť

 

"Táto metóda je najčastejšie využívaná pri zahraničných výrobkoch, respektíve výrobcov."

po prvé, pri zahraničných výrobcoch.
po druhé, to vieš odkiaľ? To mám veriť, že slovenskí výrobcovia ako jediní na svete používajú správnu metódu, zatiaľ čo celý ostatný svet je sprostý a konzumuje viac kostí?
 

Dovážané zo zahraničia,

Dovozcovia sa zameriavajú najmä na cenu a pri vysokotlakom je cena vždy nižšia, keďže je vyššia výťažnosť.
 

 

Nevsimol som si, ze by zahranicne vyrobky tvorili skupinu najlacnejsich a slovenske opacne.

Mna by skor zaujimalo, ci si mozem byt isty, ze slovenske vyrobky su kvalitne, kedze co to viem o ustave , ktory by to mal kontrolovat?
Ten je na tom biedne.

Jasne ze to iste ma zaujima aj u zahranicnych, lenze k tomu sa tazko dopracujeme, kedze kontrolny organ je podfinancovany a ministerstvo ma ministerov co tu boli pre srandu kralikov a na zastresenie rozkradania rezortu a nie pracu pre svoj rezort a ludi co v nom pracuju.
 

 

Uz dlho sledujem, ze je vseobecne rozsireny nazor, ze fuj, fuj, zahranicne (hovedzie, kuracie meso napriklad)...
... a kupujte kvalitnejsie slovenske. Akoby Slovaci boli nieco extra a nevedeli by "pokazit" svoje vlastne vyrobky.

To, ze je nieco slovenske totiz automaticky neznamena, ze to je aj kvalitnejsie.

A je to o to smutnejsie, ze toto rozsiruju taki ludia ako napriklad ministerka Matecna. A takmer na kazdej "tlacovke" v poslednom obdobi.
 

 

Mne sa ten sposob argumentacie nepaci, navrch ked ani nie je podla mna presvedcivy. Pritom ak by som si mal kupovat medzi cudzim a tym "nasim" vyberiem si to "nase"

Dnes rano som zase Matecnu z radia pocul o uhlikovej stope jedla ktore sa k nam dovaza.
Tato osoba nic nerobi tak sa snazi na aktualnej eko vlne dat do placu akesi spravne nazory a mudre reci.
 

paka

Je radosť čítať Váš príspevok. Konečne jasný znak toho, že vyhral zdravý rozum nad propagandou SNS. Máte totiž absolútnu pravdu. Na bezpečnosť výrobku vplýva zásadne "správna výrobná prax" a ak je v súlade s potravinovým právom EÚ a národnými legislatívami pre tú,ktorú krajinu, sú výrobky bezpečné a bodka. V žiadnom prípade krajina pôvodu nehrá na bezpečnosť žiadnu rolu.

Prečo to ministerka robí? No preto, lebo každý jeden občan, vrátane mňa je na potraviny citlivý. Míňate svoje zarobené peniaze na nákup potravín, lebo jesť sa musí a pokiaľ Vás niekto bude dlho masírovať s tým, že pozor pozor sú tu tí zlí a my (SNS) sme tí, ktorí Vás chránia má len jediný efekt. Vzbudiť k SNS pozitívnu emóciu a celkom sa jej to darí. Napriek tomu, že by tieto kvázi argumenty aj študent prvého ročníka SPU v NR hlavne na katedre bezpečnosti potravín, rozobral do jednej minúty a musela by tie svoje bombastické vyhlásenia stiahnuť.

Problém je ale inde, na jej "odbornosť" sa nedá spoliehať. Skutočný problém je ten, že dozor potravín, pod jej vedením, už nerobí ani to čo musí. Kauza PL hov.mäsa - nikto nič nenašiel, žiadne mäso sa nestihlo stiahnuť, všetko sa skonzumovalo. To isté pri kauze salmoneloza br.mäsa z CZ, neskôr hydina z CZ. Nič. Žiadna akcia, žiadne účinné opatrenia. A teraz si predstavte, že nepôjde o takéto pochybenie, ale zopakuje sa kauza metanol. To naozaj pokrčíme plecami nad tým, že nám tu budú ľudia umierať? Hlavne hrdo. odborne a slušne.
 

kolarD

Správna úvaha.

Odpoveď č.1: Je úplne jedno, odkiaľ výrobok pochádza. Ak je dodržané potravinové právo a finálny výrobok spĺňa podmienky určené národnou legislatívou je bezpečný.

Odpoveď č.2 : Kvalita je trošku iná vec. Ak výrobok obsahuje separát je podstatne menej kvalitný ako ten, čo obsahuje mäso. A opäť, bez ohľadu na to, aká je krajina pôvodu
 

 

Aha, takže dovozcovia sú problém. Jedno odkiaľ, jedno akí, všetci chcú len ošklbať poctivú slovač.

Áno, chápem, vlastenectvo je momentálne in. Aj téma zdravých potravín. A nadovšetko ochrana spotrebiteľa. Ale naozaj musí SaS skočiť po každej populistickej kravine?

Ten článok aj tento "argument" sú ako z blogu biopipiny či biopipina, ktorí omdlievajú pri spojení "chemické zloženie", E330 považujú za najhorší karcinogén, a pevne veria, že všetky problémy ľudstva by sa vyriešili, keby ľudia jedli bio potraviny, samozrejme výlučne slovenského pôvodu. (Im to môžem odpustiť, "expertovi na potravinárstvo" strany, ktorú som volila, nie.)

Teraz sú cieľovou skupinou SaS voličia kotlety?
 


Najčítanejšie


  1. Peter Remeselník: Arogantný vodič zrazil dve ženy a ušiel - polícia ho potrestala nepotrestaním ... 5 535
  2. Róbert Bosák: 15 ľahkých prechádzok v Tatrách 3 145
  3. Věra Tepličková: Exemplárny trest!!! 3 073
  4. Juraj Paškuliak: Matovič je rovnako neschopný ako Danko. Celoplošné testovanie - kšeft za 57 miliónov 1 338
  5. Anežka Richtariková: Kto našiel „ficove“ dlažobné kocky? 1 296
  6. Peter Slamenik: Milí kulturisti. Zasa Vám nezákonne zatvorili fitko? 1 209
  7. Rudolf Pado: Minister Gröhling, budíček! 949
  8. Jaroslav Taldík: Prešiel som 240 km Rudnej magistrály. Horami, kam turisti veľmi nechodia. 886
  9. Martin Pilnik: Testujeme preto, aby sme izolovali 823
  10. Andrej Šverha: Cyklopotulky Považím na sklonku leta 795

Rebríčky článkov


  1. Jano Richter: Tak teda 50tisíc, či 200tisíc?
  2. Dušan Seberíni: Pani prezidentka zastavte ho !
  3. Jozef Legény: Pán Matovič, ponúknite demisiu, ak bude účasť na testovaní viac ako 80% a prídeme všetci
  4. Denis Jacko: Ako čerstvé prádlo
  5. Matej Kučera: (Ne)povinné testovanie
  6. Štefan Vidlár: Výťer z riťi
  7. Barbara Lickova: Blahoslavený Carlo Acutis
  8. František Cudziš: Propagujúci sám vojak v poli (v Bratislave), IX.
  9. Miriam Studeničová: Obhajoba zákona karmy
  10. Štefan Vidlár: Mňa ..bne


Už ste čítali?