Miroslav Žiak

Pozor! Dihydrogén monoxid v potravinách!!!

Je nielen v potravinách, ale nájdete ho aj vo vodovodných kohútikoch, dokonca aj vo vašom tele... Bojíte sa? Ani sa nečudujem. Zložitý názov kľúčovej látky vzbudzuje rešpekt

7.12.2018 o 12:47 | Karma článku: 10,01 | Prečítané:  16246x | Diskusia: 4 príspevky
Miroslav Žiak

Raz plagiátor, navždy plagiátor.

Predstavte si ten pocit, keď vám niekto niečo ukradne. Ten hnusný frustrujúci pocit bezmocnosti. To isté platí, keď vám niekto ukradne duševné vlastníctvo. Nie len rigoróznu prácu,po vzore svojho šéfa.

30.11.2018 o 12:48 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  12360x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Žiak

Budeme musieť po novom označovať aj nevegetariánske potraviny?

„Iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ.“ Spomínate si na toto známe príslovie? Samozrejme, neznamená to, že iniciatívni ľudia škodia spoločnosti, ale niekedy je menej – viac.

15.11.2018 o 14:55 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  538x | Diskusia: 10 príspevkov
Miroslav Žiak

Urobili sme malý krok pre ľudstvo, ale veľký krok pre naše reštaurácie

Prečo také nadšenie? Podarilo sa nám niečo, čo bolo takmer desať rokov nepredstaviteľné. Od vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie potrebuje každá reštaurácia systém HACCP zakomponovaný v Správnej výrobnej…

23.10.2018 o 16:33 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  723x | Diskusia: 4 príspevky
Miroslav Žiak

Ako pripraviť jedlo pomocou metódy sous vide?

Vo svojich textoch som už niekoľkokrát spomínal spôsob prípravy jedál – sous vide. Viete, ako presne tento proces prebieha, čo je základom takejto prípravy, prípadne aké dobroty viete pomocou metódy sous vide…

9.10.2018 o 14:28 | Karma článku: 2,57 | Prečítané:  989x | Diskusia: 7 príspevkov
Miroslav Žiak

Ktoré baktérie sú pre nás škodlivé a ktoré užitočné?

Keď počujete slovo baktérie (pre deti bacile), väčšina z vás sa zľakne alebo aspoň zneistie. Svet mikroorganizmov je však omnoho pestrejší. A rovnako ako pri ohni či vode aj v tomto svete platí: sú zlým pánom, ale…

28.9.2018 o 11:13 | Karma článku: 1,70 | Prečítané:  548x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Žiak

Registrovaní včelári sú diskriminovaní. Nemôžu predávať lesný med

Vedeli ste, že lesný med je vlastne medovicový? A vedeli ste, že lesný med sa na Slovensku ani nemôže označovať ako lesný? Vysvetlenia sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

19.9.2018 o 10:05 | Karma článku: 5,72 | Prečítané:  2264x | Diskusia: 23 príspevkov
Miroslav Žiak

Ak raz ochutnáte kváskový chlieb, iný už jesť nebudete. Má to však jeden háčik

O kváskovom chlebe ste už zrejme počuli. Viete však, ako sa taký chlieb pripravuje a najmä, aký je rozdiel v porovnaní s normálnym chlebom? Tých rozdielov je hneď niekoľko.

13.9.2018 o 11:19 | Karma článku: 10,13 | Prečítané:  6177x | Diskusia: 4 príspevky
Miroslav Žiak

Pozor na nepoctivých trhovníkov!

Takto znie nadpis facebookového statusu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Zo statusu vyplýva, že kontrolóri si posvietili na nepoctivých predajcov. Heuréka!

1.8.2018 o 14:05 | Karma článku: 3,85 | Prečítané:  1504x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Žiak

Máme odvahu zrušiť stámiliónové dotácie do poľnohospodárstva?

Viete si predstaviť kacírsku myšlienku, že jedného dňa skončia dotácie do poľnohospodárstva? Ja aj áno, ale čo potom so 100 miliardami eur ročne... V tomto blogu si porovnáme, ako fungujú dotácie v Európskej únii a…

9.7.2018 o 9:12 | Karma článku: 2,73 | Prečítané:  786x | Diskusia: 7 príspevkov
Miroslav Žiak

Slovensko má netradičný problém s predajom zmrzliny

Pamätáte si na zmrzlinárov na bicykli, ktorí keď zazvonili svojím zmrzlinárskym zvončekom, ihneď ich obklopili húfy detí a čakali na svoju obľúbenú zmrzlinu? Je to, žiaľ, len minulosť. 

5.6.2018 o 11:55 | Karma článku: 8,03 | Prečítané:  3080x | Diskusia: 43 príspevkov
Miroslav Žiak

Pri pití minerálky buďte obozretní. Toto vám hrozí

Blíži sa leto a spolu s ním obdobie vysokých teplôt. Vtedy sa odporúča piť veľa tekutín. Vedeli ste, že pri nadmernom pití jedného druhu minerálnej vody si môžete skomplikovať život?  

25.5.2018 o 10:18 | Karma článku: 8,52 | Prečítané:  3410x | Diskusia: 11 príspevkov
Miroslav Žiak

Veksláci z trhovísk nevymizli. Praktické rady, ako kupovať zdravú zeleninu a ovocie

O potravinových vekslákov som písal už na jeseň minulého roku. Ak si myslíte, že ste odvtedy niečo zmenilo, prečítajte si tento blog a možno zostanete prekvapení.

17.5.2018 o 13:40 | Karma článku: 5,79 | Prečítané:  1993x | Diskusia: 14 príspevkov
Miroslav Žiak

V Srbsku zažili šok zo slovenských predpisov

Ak čítate moje blogy, asi viete, že moje postoje v oblasti hygieny potravín sú miernejšie a liberálnejšie, ako predstavuje naša legislatíva. Pre rozšírenie znalostí a obzorov som vycestoval aj mimo Európsku úniu. 

30.4.2018 o 10:10 | Karma článku: 6,42 | Prečítané:  2451x | Diskusia: 21 príspevkov
Miroslav Žiak

Beštiálna vražda zmenila všetko, aj marketing ministerstva pôdohospodárstva

Všetci si iste spomíname na kauzu duálnej kvality potravín. Ak by sa nestala beštiálna vražda dvoch mladých ľudí, asi by sme duálnu kvalitu riešili aj teraz.

19.4.2018 o 15:15 | Karma článku: 5,11 | Prečítané:  1466x | Diskusia: 2 príspevky
Miroslav Žiak

Farmárkina vyhratá bitka (Ako na pôdne bloky?)

Aj Vás zaujal článok ako volal Farmár do platobnej agentúry? Nech sa páči, pokračovanie. Tento text vznikol v spolupráci s nespokojnými farmármi.  

13.4.2018 o 16:06 | Karma článku: 4,16 | Prečítané:  1102x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Žiak

Farmár volal do platobnej agentúry a takto to dopadlo

Skúsme sa na chvíľu vžiť do života malých začínajúcich farmárov a ich reálnych skúseností s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA). Tento blog vznikol na základe tipu od jedného z vás.

10.4.2018 o 14:10 | Karma článku: 10,46 | Prečítané:  3999x | Diskusia: 4 príspevky
Miroslav Žiak

Roquefort nie je Niva. Odkiaľ je a ako sa vyrába?

Väčšina z nás pozná tento syr pod názvom Niva, no v skutočnosti ide len o náš slovenský ekvivalent. Originál Roquefort (číta sa rokfór) je iba jeden a pochádza z jednej malej oblasti na juhu Francúzska.

4.4.2018 o 13:59 | Karma článku: 10,78 | Prečítané:  4144x | Diskusia: 22 príspevkov
Miroslav Žiak

Prečo Európska únia bojuje proti rakovine nesprávne?

Štúdie ukazujú, že rakovina závisí od viacerých faktorov. Najvážnejšie predpoklady sú genetika, ktorú nevieme ovplyvniť, životný štýl a strava. Práve cez stravu sa nás snaží EÚ chrániť, no bohužiaľ nesprávne.

28.3.2018 o 17:36 | Karma článku: 3,48 | Prečítané:  1219x | Diskusia: 5 príspevkov
Miroslav Žiak

Štedré dotácie pre Vadalovcov a Rodovcov verzus omrvinky pre našich včelárov

Vo februárovom čísle mesačníka Včelár sa ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná prihovára našim včelárom. Prečo to považujem z jej strany za drzosť?

20.3.2018 o 12:36 | Karma článku: 6,56 | Prečítané:  1997x | Diskusia: 5 príspevkov

Nasledujúce


Už ste čítali?